Stigmatizacija

Slovenski komik: "Nisem mogel verjeti, vse sem spravil v karanteno"

R.T.
13. 7. 2020, 08.35
Deli članek:

Z zloglasnim koronavirusom se je srečal tudi eden od slovenskih komikov Mark Džamastagič in svojo izkušnjo opisal tudi na družbenem omrežju Facebook.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mark je včeraj na facebooku objavil daljši zapis in sporočil, da je prebolel bolezen, ki je vsem Zemljanom tako ali drugače spremenila življenja - covid-19. "Danes mineva 14 dni odkar sem se po 2 dneh glavobola zbudil s premočeno majico. Že popolnoma zdrav (vsaj tako se mi je zdelo) sem vseeno šel na test in zvečer tistega dne so me klical - Ej, ja...test je bil pozitiven na COVID. No tolk... Vas bo klicala epidemiologinja. piii piii piii" (dobeseden citat). Naveden sem bil eden 16 tisti dan, ki smo bili pozitivni - dream team - upam da se še kdaj zberemo v prihodnosti. Tolažim se, da sem dobil COVID še preden je postal popularen," je objavil Mark.

Tisto soboto je imel hud glavobol, enkrat je zakašljal ter se kljub temu odpravil na družinski piknik, ker je bil prepričan, da bo glavobol ob prisotnosti najljubših izginil. S tem je vse prisotne spravil v karanteno: "Zadel sem JACKPOT med karantenami in vse sem podelil med domače". Na srečo, pri nobeni od približno 20 oseb niso potrdili okužbe.  

Džamastagič, ki je astmatik, je navedel, da so se med simptomi znašli glavobol, suh kašelj, vročina, utrujenost in kasneje izguba vonja. "Vse skupaj se je zgodilo od petka do nedelje. Ponedeljek sem imel nihanja v temperaturi od normalnih 36,5°C do 37,8°C. Potem sem bil do srede že kar dober, za moje pojme zdrav, ampak zaradi okoliščin, sem vseeno moral na test. Kasneje je bil simptom samo občasna utrujenost. No, in pa izguba vonja," je opisal potek bolezni, za katero pravi, da ni podobna gripi. 

Komik se je pošalil, da je imel veliko srečo, da se je okužil. Ni se udeleževal zabav, južnih držav z rdečega seznama ni obiskal, tudi na Hrvaškem ni dopustoval. Kje se je torej okužil? Ne ve. "Sem en tistih revežev, ki nikoli ne bomo vedeli". 

Stigmatizacija

V zapisu se je tudi dotaknil stigmatizacije okuženih. Velikokrat je slišati, da ljudje ne poznajo nikogar, ki bi bil okužen s koronavirusom, nekateri še vedno niso prepričani, da je bolezen med nami. "Človek, zagotovo poznaš koga, problem je da ti nihče ni povedal - ali pa si preveč na forumih - pojdi ven in razširi si socialno mrežo! Problem je, da okuženi nočemo govoriti o tem, ker ravno zaradi forumov polnih bukseljnov, novic o bolezni in njenem poteku, številu smrti in vsem kar se dogaja po svetu, nikakor nočeš reči "ej js sem jo imel in sem jo prebolel". Stigmatiziran si že s prvim dnem, ko izveš. Ne glede na to, da si mlad in zdrav... Strah te je za domače. Strah te je ker ne veš kako se bodo odzvali. Strah te je, če si koga okužil. Strah te je, ker ima v družini nekdo hudo bolezen, kaj če si okužil njega. Strah te je, da se te bodo ljudje začel izogibat. Strah te je, da se te bodo prijatelji začel izogibat," je zapisal Džamastagič in pojasnil, da je zato marsikdo od okuženih raje tiho. 

Komik se bo do srede izogibal stikom z drugimi, potem pa se bo življenje vrnilo v stare tirnice.