Veseljakova kmetija

Kmetija Karničnik je naj Veseljakova kmetija 2020!

N.N.
26. 6. 2020, 21.21
Deli članek:

Na radiu in televiziji Veseljak je to pomlad potekala velika akcija. Izbirali so naj Veseljakovo kmetijo.

Veseljak
Ob zmagi je vredno nazdraviti.

V finale so se uvrstile tri kmetije: BeEko kmetija Paldauf iz Vučje vasi pri Ljutomeru, Turistična kmetija Karničnik iz Hrastovca pri Velenju in Oglarska kmetija Brinovec iz Dol pri Litiji. Glasovanje je potekalo prek spletne strani Veseljak.si, vse do nedelje, 21. junija.

Največ spletnih glasov je dobila Turistična kmetija Karničnik iz Hrastovca pri Velenju. K sodelovanju so se prijavili, da širši Sloveniji pokažejo svojo kmetijo, ki jo boste našli šest kilometrov iz Velenja. Poleg kmetijstva so vrata odprli tudi turizmu. Na kmetiji imajo tri vrste slovenskih avtohtonih živali: slovenske hladnokrvne konje, krškopoljske pršiče in čebelice kranjske sivke. »Zelo se trudimo, da svojim gostom povemo čim več o teh naših živalih, saj ugotavljamo, da jih premalo poznajo. Na tradicionalni način pridelujemo suhe mesnine, v čebelnjaku lahko gostje vdihujejo čebelje aerosole. Naša kmetija ima tudi videz kmetije, živali, v prostorih je veliko lesa in kamna, kar daje gostom občutek domačnosti, in prav to iščejo. Na našem jedilniku najdete pravo kmečko kosilo: juho, pečenko krškopoljskega prašiča, ki jo pečemo v krušni peči, zraven krompir in korenje, domače skutne štruklje in solato z njive ali vrta. Za sladico pa hišna posebnost: slivov zavitek. Vsa dela pri nas so natančno določena in porazdeljena, sicer ne bi vse potekalo tako, kot smo si zadali. Prav naši gostje so me nagovorili, naj se prijavimo, saj jih navdušujemo s svojo celotno zgodbo in podobo,« domačo, zmagovalno kmetijo s ponosom predstavi Matejka Karničnik, ki se je po 24 letih dela v zdravstvu odločila, da, kot pravi sama, postane taprava kmetička.

Veseljak
Domov gotovo ne boste odšli lačni.

»Dela na kmetiji je veliko, čas posvečam živalim, tudi plemenskim svinjam; če je treba, jih umetno osemenim, za kar imam tudi certifikat, skratka, od skrbi za ljudi sem se preusmerila k živalskemu svetu in delu z ljudmi v turizmu. Pa moram priznati, da to ni bil lahek korak, vendar sem zdaj, ko lahko tako uživam v svojem delu, prav ponosna, da sem postala kmetička,« iskreno doda. Lani so prejeli tudi posebno priznanje Društva rejcev krškopoljcev, ki se vsaki dve leti podeli trem kmetijam za zgledno rejo, na kar so še posebej ponosni. Pred petimi leti pa so prejeli zlato priznanje v akciji S kmetij za vas, kar jim je dalo potrditev, da delajo dobro in so na pravi poti. Izjemno so se razveselili laskavega naziva naj Veseljakove kmetije 2020, ki so jim ga s spletnim glasovanjem dodelili gledalci televizije in poslušalci radia Veseljak. Prejeli so tudi za to priložnost posebejročno izdelano skulpturo iz slovenskega lipovega lesa, na njihovi kmetiji pa se je odvijalo snemanje zaključne oddaje S petkami na deželo.