OBLETNICA, dopust in še rojstni dan

Neumorni roker zadnje dni slavi dan za dnem

N.S.
23. 6. 2020, 20.51
Deli članek:

Roker Pero Lovšin, ki je pred dnevi skupaj s skupino Pankrti praznoval 40-letnico izida prvenca Dolgcajt, nam je v intervjuju zaupal nekaj sočnih podrobnosti o obletnici in planih za poletje

Marko Vavpotič, M24.si
65 let bo ta konec tedna praznoval glasbenik Pero Lovšin.

Na Prešernov dan leta 1980 je pri Založbi kaset in plošč RTV Ljubljana izšel prvenec ljubljanske skupine Pankrti z imenom Dolgcajt.

Prvi punk album v Sloveniji je hitro postal eden najbolj prestižnih kulturnih izdelkov in tudi temeljni pomnik slovenskega osamosvajanja. Danes, ob 40-letnici, pa je ista založba izdala obnovljeno različico albuma in 700 izvodov oštevilčenih vinilov, ki so jih slavnostno predstavili na dogodku v ljubljanskem lokalu Čin Čin. Povabljeni gostje so si bili enotni, da je treba proslaviti obletnico enega kultnih albumov slovenske glasbene zgodovine in kulture, zato Peru Lovšinu in članom skupine ni bilo treba dvakrat reči, da so nazdravili ob tej posebni priložnosti. »Žal se ne spomnim dneva, ko sem album držal v rokah. Še občutka, ko sem ga prvič držal v rokah, se ne spomnim,« je v smehu priznal Pero, ki se veseli letošnjega dopusta. »Plavam in hodim s palicami, če je le mogoče. Najboljše je, če mi žena speče sardelice, ki jih sveže dobiva od ribičev. Pa berem, najraje v življenju berem, knjige in časopise, ker sem še zmeraj novinar po poklicu, čeprav že 20 let brez službe,« je še povedal Lovšin, ki bo kmalu praznoval 65. rojstni dan.