Zabava

Dan D se je razveselil kar dveh glavnih nagrad

N.S.
21. 6. 2020, 10.30
Posodobljeno: 21. 6. 2020, 10.35
Deli članek:

Društvo Zlata piščal je ob sodelovanju strokovne akademije skozi pregled izjemno pestre domače glasbene bere leta 2019 razglasilo nominirance in nagrajence v petih kategorijah. Podelitev je letos potekala kar prek spleta.

PR
Dan D je slavil kar dvakrat.

Slovenski glasbeniki so komaj čakali, da izvedo, kdo je lani najbolj prepričal s svojimi glasbenimi stvaritvami.
Po šestih letih glasbene nagrade zlata piščal ostajajo edinstven odsev domače glasbene ustvarjalnosti v preteklem letu. V ospredju stoji samo eno – glasba, in vrednost takšnega presojanja najbolj dokazuje zanimanje in izkazano spoštovanje glasbenikov ob prejemu nominacije ali nagrade, ki je tudi letos denarna. Letos so s pripravami na podelitev začeli že globoko v času epidemije, zato je tokratna Zlata piščal potekala v spletnem okolju.

»Prav vsem ustvarjalcem gre poklon in čestitke, da so kreativni in ustvarjalni v težkih časih za glasbeno industrijo, v časih, ko so na pohodu strah, nestrpnost, negotovost, jeza in razdvojenost, pogojeni s pandemično situacijo in aktualno neodgovorno politiko. Četudi se zdi, da količina posnete domače glasbe in njene uporabe na radijskih postajah iz leta v leto upada, pa je nedvoumno, da raste kvaliteta izdelkov, da so koncerti domačih glasbenikov zaželeni in dobro obiskani,« so ob podelitvi povedali v društvu Zlata piščal.

PR
Skupina Koala Voice je dobila nagrado za skladbo leta 2019.

Nominirance in prejemnike nagrad zlata piščal vsako leto izbira strokovna akademija, v katero je bilo letos povabljenih skoraj 100 članov z različnih področij, povezanih z glasbo – od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2019, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet oziroma več v primeru izenačenih točk v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

PR
Dobitnik nagrade za življenjsko delo – Marko Brecelj

»Konkurenca v izboru Zlata piščal 2020 za ustvarjalno leto 2019 je bila huda, rezultati pa zelo tesni. Tako se je v kar dveh kategorijah primerilo, da smo po glasovanju v prvem krogu zaradi enakega števila točk v posameznih kategorijah dobili več kot pet nominirancev. Pri nagradi za življenjsko delo in izvajalcu leta je bila ta odločitev bolj soglasna,« razlagajo v društvu Zlata piščal. Nagrada za album leta za Knjigo pohval in pritožb in za izvajalca leta odhaja k skupini Dan D, skladbo leta so prispevali Koala Voice – Ker tu je vse tako lepo, novinci leta so Joker Out, nagrado za življenjsko delo pa je prejel vsestranski primorski glasbenik in kulturnik Marko Brecelj.