POSEBEN JUBILEJ

Nik Škrlec: Za 25. rojstni dan se piše zgodovina!

Nejc Simšič
5. 6. 2020, 21.05
Posodobljeno: 5. 6. 2020, 21.34
Deli članek:

Priljubljeni kviz Male sive celice, ki vsako soboto izobražuje, zabava in navdihuje gledalce vseh starosti, to soboto praznuje četrt stoletja. Ekipa mladinske oddaje na TV Slovenija ob tej priložnosti pripravlja praznično oddajo, polno presenečenj.

Adrian Pregelj / RTV SLO
Igralec Nik Škrlec je voditelj oddaje Male sive celice in velja za človeka mnogih talentov.

Ob tej posebni obletnici oddaje Male sive celice smo poklepetali z voditeljem Nikom Škrlecem, talentiranim igralcem in mojstrom številnih veščin, ki nam je ob jubileju zaupal svoje vtise.

Ta teden oddaja Male sive celice praznuje častitljivih 25 let! Četrt stoletja, to pa je obletnica, kajne?

Ja, nikoli si nisem mislil, da bom dvakrat praznoval 25-letnico, čeprav moram reči, da je četrt stoletja za mladinsko oddajo najbrž veliko večji dosežek. Celice so prestale preizkušnjo časa in postale pojem kviza za mlade, jaz pa sem izjemno počaščen, da sem lahko del te zgodbe.

S to posebno obletnico oddaja tudi piše zgodovino, saj ni drugih tovrstnih oddaj, ki bi jo dosegle. Kako vi gledate na to?

Meni se to zdi neverjetno! Kot voditelj sem majhen košček veliko večjega mozaika, ki že četrt stoletja dokazuje, da je vredno ustvarjati lastne televizijske formate, ki lahko postanejo legendarni.

Adrian Pregelj / RTV SLO
Otroci so navdušeni nad televizijskim kvizom Male sive celice.

Pripravljate ob obletnici kakšno posebno presenečenje?

Pripravljamo cel kup presenečenj, tako za vse naše tekmovalce in tekmovalke kot za tiste, ki nas zvesto spremljajo. Oddaja, ki bo na sporedu to soboto, bo drugačna, splet okoliščin je prekinil tekmovanje in to smo obrnili v svoj prid, tako da smo si privoščili ogromno rojstnodnevno praznovanje.

Torej gledalce čaka prava rojstnodnevna oddaja. Kaj vse bodo videli in doživeli?

Glavne zvezde Celic, tekmovalci in tekmovalke, se bodo preizkusili v drugačnih, zabavnejših igrah, ki pa so vseeno lahko trd oreh. Nina Pušlar in Emkej sta oddajo glasbeno odpeljala še dlje, vsak s svojim prispevkom, za katera se zdi, da sta pisana prav za ta čas in Celice. No, Emkej je dejansko napisal himno Malih sivih celic, ampak nisem prepričan, ali lahko to razkrijem! Potem pa smo vam pripravili še nekaj malenkosti, meni najljubše so zbrane parodije na oddajo, ki so jih pošiljali naši gledalci, vse skupaj pa bomo zaključili z megalomanskim Jasninim eksperimentom, od katerega se še danes kadi v studiu.

Od prvega vprašanja za mlade tekmovalce je minilo že 25 let, posnetih je bilo več kot 800 oddaj, zastavljenih več kot 10.000 vprašanj ... To so kar zavidljive številke ... Vaš komentar, glede na to, da ste mojster številk …

Številke vedno označujejo tisto, kar želimo prešteti, in če lahko štejemo dovolj dolgo, prerastejo svoj okvir in nas navdahnejo. Celičnim številkam to gotovo uspeva.

Iskreno, vam je bilo na začetku težko se vpeljati v oddajo?

Vsekakor, vsak začetek je težak, ampak to nikoli ne sme biti razlog, da se nečesa ne lotimo.

Oddaji ste dodali svoj pečat in hitro so vas gledalci in otroci vzeli za svojega. S čim mislite, da ste jih najbolj prepričali?

Haha, zdaj predpostavljava, da so me gledalci vzeli za svojega. (smeh) To morava vprašati njih! Osebno vedno stavim na iskrenost in radovednost; če je kaj od tega prišlo čez kamere do njih, potem sem vesel.

Oddajo je marca prekinila pandemija koronavirusa, zdaj ste pa nazaj in ji pripravljate praznovanje, kot si ga zasluži. Bo kaj drugače? Bo oddaja v studiu ali zunaj?

Zaključno oddajo smo posneli po veljavnih priporočilih in ukrepih, naslednja sezona pa je še v fazi premisleka. Vem, da se uredništvo in televizija trudita, da bi bile Celice za vse varne, in v nobenem primeru nočemo tvegati zdravja udeležencev, je pa vse seveda odvisno od trenutne oziroma takratne epidemiološke situacije, kot smo slišali že neštetokrat. Radovednost je neskončna, to hočemo ves čas sporočati gledalcem, tako da sem prepričan, da bodo Celice našle svojo pot!

Adrian Pregelj / RTV SLO
Nik Škrlec v družbi Jasne Merklin, glavne eksperimentatorice, ki navdušuje s praktičnimi prikazi in poskusi.

V studiu vam kot voditelju družbo dela tudi vselej radovedna Jasna Merklin ...

Jasno z ekranov poznate kot eksperimentatorico, ki navdušuje s praktičnimi prikazi in poskusi, v resnici pa opravlja tudi delo novinarke ter pripravlja ogromno prispevkov in vsebin oddaje, zato so lahko njeni eksperimenti vedno tako zanimivi in povezani z oddajo. Če se kdaj zdi, da so nevarni, verjemite, da je vse premišljeno in dobro pripravljeno!

Kaj bi ob obletnici oddaje vi zaželeli vsem otrokom, željnim znanja in učenja, kar oddaja tudi spodbuja?  

Radovednost je nekaj, kar je včasih treba tudi gojiti in negovati, in vi sami ste za to najbolj odgovorni. Poskrbite za to, da vedno sledite svojim raziskovalnim strastem in posledično tudi sebi. Od vseh ljudi je najbolj pomembno poslušati samega sebe, in če takšni skrbi dodamo še znanje in radovednost, je to vedno zmagovalna kombinacija.