SOLIDARNOST

Črni kvadrat je v znak podpore preplavil svet, svetovnim zvezdnikom so se pridružili tudi znani Slovenci

N.S.
5. 6. 2020, 06.50
Deli članek:

Družbena omrežja že nekaj dni preplavljajo črni kvadratki, ki ponazarjajo boj proti rasizmu. V gibanju Black Lives Matter (v prevodu Življenja temnopoltih štejejo) so se svetovnim zvezdnikom pridružili tudi številni znani Slovenci in Slovenke.

Profimedia
Cvetje pred "fresko" oziroma grafitom v spomin na Georgea Floyda.

Protesti ob smrti Georgea Floyda, ki je izgubil življenje med nasilno policijsko aretacijo, so se preselili tudi na družbena omrežja in nas opozarjajo na dogajanje v Združenih državah Amerike.

Gre za črno fotografijo s pripisom #BlackoutTuesday, ki je simbol gibanja in ozaveščanja, katerega pobudnici sta glasbeni izvršni producentki Jamila Thomas in Brianna Agyemang. Gibanje so najprej podprli glasbene založbe in izvajalci, med prvimi legendarna skupina The Rolling Stones, Quincy Jones in Billie Eilish, nato pa še ponudniki digitalnih storitev, kot so Spotify, Amazon ter YouTube. Ti so obljubili, da bodo na svoje sezname predvajanj uvrstili tudi trenutke tišine in se vzdržali aktivnosti na družbenih omrežjih. Gibanje pa je preseglo zgolj glasbeno industrijo. Znana imena, ki imajo v lasti podjetja, so njihovo delovanje za en dan prekinila, med drugimi Rihanna, Drake in Kylie Jenner. Svoja družbena omrežja so za en dan posvetili boju proti rasizmu in podporo gibanju Black Lives Matter izrazili s tem, da so objavili puste črne kvadrate ali z njimi zamenjali profilne fotografije na omrežjih Instagram, Twitter, Facebook in TikTok. Objave so delili tudi Jennifer Aniston, Mick Jagger, Nicole Scherzinger, Idris Elba, Britney Spears, Jennifer Hudson in mnogi drugi.

mediaspeed
Tudi oblikovalka Nina Šušnjara se je pridružila zvezdniški iniciativi.

SLOVENSKA PODPORA

Zvezdniški iniciativi so se pridružili tudi številni slovenski estradniki, z objavo črne fotografije so opozorili na nasilje nad temnopoltimi. Med njimi so tudi smučarka Ilka Štuhec, košarkar Goran Dragić, voditeljica Nuša Lesar, igralka Tjaša Železnik, oblikovalka Nina Šušnjara, glasbenik Dejan Krajnc, glasbenik Tim Kores, kreativec Aljoša Bagola, operna pevka Irena Yebuah Tiran, radijka Ivjana Banić in številni drugi znani obrazi.

Revija Zvezde Lady
Oglasila se je tudi smučarska prvakinja Ilka Štuhec.