Razmislek ali maloumje?

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ogorčenje in osuplost

R.T.
1. 6. 2020, 16.50
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 17.31
Deli članek:

Temnopolti Američani bi se morali po njenem »sprostiti,« saj so se sami odločili, da se bodo rodili temnopolti.

Instagram
Samantha Katie James

»Ne živim v Ameriki in se me to ne tiče, a je videti, da so `belci` zmagali,« je v prvi objavi svojo pripoved začinila nekdanja Miss Universe Malezije Samantha Katie James. Ciljala je na proteste, ki jim je v zadnjem tednu v ZDA uspelo na zadnje strani medijev poriniti celo tako velikega igralca, kot je novi koronavirus. 

25-letnica je svoje miselne prebliske delila sledilcem na instagramu. Zapakirala jih je v več »zgodbic,« tako imenovanih »instagram stories,« ki naj bi služile kot komentar aktualnega političnega dogajanja. Poleg tega, da je svoji več kot 160.000 glavi množici sledilcev pojasnila, da so protesti dokaz prevlade belcev, jim je še položila na dušo, da so protestniki, jezni zaradi smrti Georgea Floyda in prisotnega policijskega nasilja, »neumna človeška bitja.« Ogorčeni komentatorji bi ji to opazko še spregledali, a je nato misica malezijskih, kitajskih in brazilskih korenin z nadaljnimi zapisi naravnost zablestela ter zašla v povsem transcendetalne vode. 

»Temnopoltim: Sprostite se, naj vam bo kot izziv, ki vas bo okrepil. Z namenom ste si izbrali, da se boste rodili kot `temnopolti` Američani. To je, da se boste iz tega nekaj naučili. Sprejmite dejansko stanje, lakota in revščina zaenkrat še obstajata. Je, kar je. Je neizogibno. Največ, kar lahko storite, je to, da ostanete mirni in zaščitite srce, da se ne bo zlomilo. To je vaša odgovornost,« je modrovala. 

Duša

Instagram
Eden od zapisov.

V drugem sporočilu se je odzvala na vprašanje, kaj je mislila s tem, da so se »odločili roditi kot temnopolti.« Imela je razlago. »Kot naše duše. Izbrale so točno to življenje, to državo, to raso, to človeško obliko … Pogosto se sprašujem, zakaj sem se kot belopolto dekle s kitajsko mamo, indijskimi starimi starši in brazilskim očetom rodila v Maleziji. A sem vse to izbrala z razlogom, kot duša,« je razsvetlila svoje sledilce. Ti so ostali v temi, nekatere so njene izjave šokirale, druge razburile, tretji, teh je bilo bržkone največ, pa jih niso razumeli. 

Samantha Katie James je titulo Miss Universe Malezije prejela leta 2017, istega leta pa je svojo državo zastopala na tekmovanju Miss Universe v Las Vegasu. Malezijska organizacija Miss Universe se je od njenih izjav že distancirala. V izjavi za javnost so zapisali, da so nad njenimi besedami osupli. Dejali so, da gre za neprimerne, žaljive, nesprejemljive in škodljive zapise.