VROČE

Zrcalce, povej, katera kraljica v deželi bo tej?

N.S.
13. 5. 2020, 20.00
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 20.55
Deli članek:

Velika Britanija se zadnje tedne na veliko ukvarja z odločitvijo, kdo bo nasledil kraljico Elizabeto II. Šušlja se, da bo Charles prestol prepustil sinu, spet drugi pravijo, da bo sam kralj.

Profimedia
Vojvodinja Cambriška Kate Middleton bo nekoč nosila naziv kraljica soproga.

Kraljica Elizabeta II., ki velja za najstarejšo monarhinjo na svetu, je aprila praznovala 94. rojstni dan, zato ni čudno, da se po celem kraljestvu šušlja o tem, kdo bo njen naslednik.

Britanska kraljica je pred kratkim tudi obeležila že 68. obletnico svojega vladanja, naslednika krone pa sta princ Charles in nato njegov najstarejši sin, princ William. Čeprav se je pred časom govorilo, da bo princ Charles zaradi svoje starosti kraljevi prestol kar takoj prepustil sinu, za zdaj z dvora te informacije niso potrdili. Poznavalci pravijo, da bo ta odločitev padla v zadnjem trenutku in bo do zadnjega skrbno varovana skrivnost.

Profimedia
Če bo Charles kralj, Camilla ne bo nosila naziva kraljica soproga, ampak princesa soproga.

PRVA DAMA ZDRUŽENEGA KRALJESTVA

Oboževalci britanskega dvora pa se na veliko ukvarjajo tudi s tem, katera bo postala kraljica – vojvodinja Kate Middleton ali vojvodinja Camilla Parker Bowles? Zdaj je znano, da to Camilla nikoli ne bo! Uradni kraljevi naziv, ki ga je s poroko pred devetimi leti dobila Kate Middleton, je vojvodinja Cambriška, ko se je Camilla Parker Bowles leta 2005 poročila s princem Charlesom, pa so z dvora nemudoma sporočili, da v primeru Charlesovega kronanja njegova druga žena ne bo postala kraljica, temveč bi bil njen novi naziv Njeno kraljevo visočanstvo princesa soproga. Trenutno je Camillin naziv sicer vojvodinja Cornwalla.

Profimedia
Še vedno ni znano, do kdaj bo vladala kraljica Elizabeta II., šušlja se, da bo krono predala še letos.

Naziv kraljice pa naj bi si lahko obetala Kate Middleton. Številni sicer menijo, da bi bila poznana zgolj kot kraljica Catherine, še posebej zaradi svoje priljubljenosti, a na papirju bi bil njen naziv kraljica soproga. Res pa je, da se lahko tudi njen naziv še spremeni; o tem namreč odloča vladajoči kralj, v tem primeru bo o Katinem nazivu odločal princ (takrat kralj) Charles. Kljub vsem odprtim vprašanjem pa je še najbolj jasno to, da bo Charles v kraljevi vlogi svojega naslednika, torej Williama (in njegovo ženo), povišal v valižanskega princa, Kate pa v valižansko princeso.