TEH NEKAJ MESECEV NAM BO ZA VEDNO OSTALO V SPOMINU

Jože Potrebuješ vrtnari, peče potice, se uči angleščine in goji žive žabe

Eva Jandl
4. 5. 2020, 21.12
Deli članek:

Energični Jože Potrebuješ po 30 letih končno preživlja vikende doma s svojo družino. Prepričan je, da se bomo kmalu spet skupaj veselili, saj smo ljudje željni druženja, medtem pa pomaga tistim glasbenikom, ki nimajo niti za preživetje.

osebni arhiv
Jože P otrebuješ: »Vedno se bomo spominjali teh nekaj mesecev, ko smo še glasbeniki svoje oboževalce pozivali z neverjetnimi besedami: 'Ostanite doma.' Smešno za zjokati, kajne?«

Glasbenik, skladatelj, ustanovni član skupine Čuki, v kateri igra še danes, in avtor več televizijskih oddaj Jože Potrebuješ (52) je tudi v karanteni zelo aktiven. In ne skriva, da mu druženje s svojo družino – zadnjih 30 let ga niti en vikend ni bilo doma – nadvse veliko pomeni. »Te dni se kot večina Slovencev držimo navodil in smo bolj okrog doma. In za zdaj se imamo prav neverjetno lepo ..., kar sicer vem, da v teh časih ni priporočljivo prav na glas govoriti. Ker vem, da vsi take sreče nimajo. Počnem stvari, za katere sem vedno govoril, da nimam dovolj časa zanje; veliko igram klavir, se učim angleščine, urejam naš neverjeten arhiv, tako Čukov kot domač. Naše oboževalce končno malo bolj redno razvajamo s svojimi dogodivščinami in objavami na družbenih omrežjih, jih učimo igranja naših pesmi na instrumente, pokažemo, kaj počnemo doma, kako si pripravljamo zajtrk,« je svoje dneve opisal Jože, ki se je lotil tudi nekaterih novih podvigov.

»Jaz sem denimo prvič v življenju spekel potico, posadil zelenjavo na vrtu, gojim žive žabice. Ob večerih gledamo fotografije s potovanj in ostalih dogodivščin, pojemo in 'špilamo', da se bajta kar trese. Veliko tudi 'športamo', kolo, tek v hrib, uživamo v poslušanju glasbe. To pomeni, da malo prinašamo notri vse tiste vikende, ki nam jih nikoli ni bilo dano z družino preživljati skupaj. Zdi se, da jih bomo imeli še malo na zalogo. Samo našemu mucku ni nič jasno, kako dolgo trajajo te počitnice.«

AMPAK TEGA BO KONEC

Ko Jožeta vprašamo, kako ostaja optimističen v dani situaciji, mnogi glasbeniki namreč tarnajo, da so ostali brez dela in zaslužka. »Ah, mislim, da mi malo 'reseta' res ne bo škodilo, pa še komu drugemu tudi ne. Ugotavljam pa, da tisti, ki po navadi najbolj tarnajo, da je vse 'prenašponano', da se še živeti ne da, so tudi zdaj najbolj glasni, da je dolgčas in oh in sploh … Čeprav seveda sočustvujem s tistimi, ki jih je situacija prizadela tako, da težko preživijo, ali pa so izgubili službe, so podjetja zašla v težave. Pač tak čas je. Predstavljajte si svet glasbe. V trenutku se je vse ustavilo in veliko glasbenikov glede na to, da v slovenski glasbi že tako nikoli ni bilo kakšne posebne bogatije, zares nima za preživetje. In nekaterim tudi pomagam. Ker je 'nič'. So samo stroški in vlaganja. Še posebej za tiste glasbenike, ki imamo sicer to srečo, da se na naših koncertih zbere več kot pet ljudi in se preživljamo brez kakšnih državnih podpor. Ampak tega bo konec. Ljudje smo željni druženja in kmalu se bomo spet veselili skupaj. In vedno se bomo spominjali teh nekaj mesecev, ko smo še glasbeniki svoje oboževalce pozivali z neverjetnimi besedami: 'Ostanite doma.' Smešno za zjokati, kajne?« je bil iskren Jože, ki je med karanteno sicer napisal kar nekaj novih melodij.