LEPA GESTA

S klepetom in lepo besedo krajšajo čas starostnikom

N.S.
3. 4. 2020, 07.00
Deli članek:

Mestna občina Ljubljana je ustvarila mrežo prostovoljcev in prostovoljk, ki s telefonskim klicem krajšajo dan starejšim občanom in s pogovorom skupaj preženejo dolgčas. Med prostovoljci je tudi nekaj igralcev Mestnega gledališča ljubljanskega, ki z veseljem krajšajo čas starejšim občanom.

Marko Vavpotič/M24.si
Igralka Tjaša Železnik z veseljem poklepeta s starostniki.

Igralci Tjaša Železnik, Viktorija Bencik Emeršič, Bernarda Oman, Jernej Gašperin, Nina Rakovec, Mirjam Korbar so le nekateri igralci, ki so z veseljem sprejeli povabilo, da s pogovorom krajšajo čas starejšim občanom prestolnice. 

Na telefonski številki Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana 01/24 20 605 vodja programa prostovoljstva od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro zbira kontakte tistih, ki bi želeli, da jih pokličejo njihovi prostovoljci.

Vsi se namreč zavedajo, da je veliko ljudi v težkih časih, ki jih preživljamo, osamljenih. »Predvsem starejši. Nimajo nikogar, ki bi jih poklical, tudi oni nimajo koga poklicati, nihče jih ne obišče. Z veseljem sem del prostovoljske mreže in polepšam dan starostnikom, ki jim poskušam z lepo besedo polepšati dan,« je priznala igralka Tjaša Železnik, ki se jo spomnimo iz serije TV Dober dan in Usodno vino. Z njo se strinja tudi njena soigralka Viktorija Bencik Emeršič: »Vsi se nekako težko spopadamo z novonastalo situacijo, tudi sama. Kakšen dan se mi zdi, da sem se s karanteno in situacijo popolnoma sprijaznila, a spet drug dan se mi zdi, da se je vse obrnilo na glavo in komaj čakam, da se življenje spet vrne na ustaljene stare tire. No, v tem času pa je zagotovo najhujše in najtežje ljudem, osebam, iz tako imenovanih ranljivih skupin, starostnikom. Tudi oni imajo veliko vprašanj, vsakodnevnih stisk, le da jih žal nimajo s kom deliti. Nimajo sogovornika, nimajo nikogar, s katerim bi lahko o svojih stiskah govorili. Pred kratkim sem se pogovarjala z gospo Cvetko in beseda je stekla tudi o časih, ki jih preživljamo trenutno. Upam, da sva pregnali stisko samote,« je priznala lepa igralka.

S starostniki se vsak teden zabavajo in veselo klepetajo tudi igralke Mirjam Korbar, Nina Rakovec in Bernarda Oman, ki se vsakič znova veselita teh trenutkov.

Marko Vavpotič/M24.si
Viktorija Bencik Emeršič in Bernarda Oman se ob zgodbah starostnikov tudi sami iz srca nasmejita.