Trumpova košarica

Kdo bo plačeval za sussekška odpadnika? Harry je ta privilegij izgubil ...

R.T.
30. 3. 2020, 08.03
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 08.28
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da ZDA »ne bodo plačevale varovanja« za princa Harryja in Meghan Markle, potem ko se je nekdanji kraljevi par preselil v Kalifornijo. »Sama morata plačati,« je tvitnil Trump.

Profimedia
Meghan in Harry se iz Kanade selita v Kalifornijo.

Vojvoda in vojvodinja sussekška sta se namreč odločila, da se iz Kanade preselita v sončno Kalifornijo. Otok Vancouver naj bi tako zamenjala za Los Angeles, v katerem je odraščala Meghan. ZDA in Združeno kraljestvo imajo v veljavi sporazum o zagotavljanju varovanja diplomatov in članov kraljeve družine, ko ti potujejo čez lužo, a ameriški mediji zdaj poročajo, da je Harry ta privilegij izgubil, ko sta se s soprogo odločila za uradno ločitev od kraljeve družine. 

»Sem velik prijatelj kraljice in Združenega kraljesta, ki ju občudujem. Glede na poročila sta se Harry in Meghan, ki sta Združeno kraljestvo zapustila, za stalno preselila v Kanado. Zdaj sta iz Kanade odšla v ZDA, vendar ZDA ne bodo plačevale za njuno zaščito. Sama morata plačati,« je včeraj na twitterju sporočil Trump, ki pa ni pojasnil, ali je kdo od kraljeve družine njegovo administracijo sploh prosil, da prevzame to finančno breme. Včeraj zvečer sta se v izjavi za javnost javila tudi kraljeva odpadnika, ki sta dejala, da se glede tega vprašanja nista imela namena obrniti na ameriško vlado, temveč sta si uredila »zasebno financiranje.«