Zabava

Chuck Norris: Vse šale o njem so resnične

K.K.
15. 3. 2020, 07.53
Deli članek:

Ta teden je Chuck Norris, legenda akcijskih filmov in človek, o katerem kroži največ šal na svetu, praznoval 80. rojstni dan. Šale o nepremagljivem Chucku so zgradile njegov kult osebnosti v zadnjih desetletjih in ga postavile za živo legendo. Še vedno energičen in vitalen teksaški ranger udejanja vse šale na svoj račun, tudi to, da je edini človek, ki se je podpisal na zvočni zid in ki se ga boji celo – smrt. Zagotovo tudi koronavirus.

Profimedia
Koliko sklec lahko naredi Chuck Norris? Vse.

Nenadarjen za šport

Prebivalcem mesteca Ryan iz Oklahome se ni moglo niti sanjati, kakšna legenda se je rodila v njihovem sosedstvu, ko je na svet privekal Carlos Ray Norris. O njegovem rojstvu kroži šala, da se je rodil v hiši, ki jo je sam sezidal. Njegov oče je bil mehanik, voznik avtobusa in alkoholik ter pogosto zdoma. Njega in še dva mlajša brata je v pomanjkanju vzgojila mama Wilma. Chuck je dejal, da je bil v otroštvu plah, suh, pedanten otrok, sramežljiv in nenadarjen za šport. Pri njegovih 16 letih sta se starša ločila in z mamo se je preselil v Kalifornijo.

»V življenju mi ni šlo lahko,« je povedal o svojem otroštvu. »Za vse sem se moral namučiti.«

Chuck kot nepremagljivi filmski junak

Igral je v približno 40 različnih vlogah v filmih in serijah ter pustil nepozaben pečat. Njegovo pravo ime je sicer Carlos, a ga vsi poznamo kot Chucka. Ta vzdevek je dobil med služenjem vojske v Južni Koreji. Chuck se je kot večina revnih Američanov pri 18 letih pridružil vojaškim zračnim enotam, kjer je zdržal štiri leta. Ta odločitev je postavila njegovo življenje na glavo, saj se je v Južni Koreji prvič srečal z borilnimi veščinami. Začel je trenirati tangsudo, korejsko borilno veščino, po vrnitvi v Ameriko pa je odprl nekaj karate šol. Norris je razvil svojo borilno veščino, podobno tangsudoju, ki vključuje različne vrste bojev, ki jih je poznal. Ostalo je, tako kot večina njegovih filmskih nasprotnikov, zgodovina.

Prvak v karateju

Začel je tekmovati v karateju in je osvojil številne naslove najboljšega karateista v Ameriki. Čeprav je na prvih treh turnirjih izgubil, je bil po letu 1966 praktično nepremagljiv. Ob koncu 60. let je postal svetovni prvak v srednji kategoriji, ta naslov je ubranil kar šestkrat. Leta 1974 se je upokojil kot nepremagani prvak v srednji kategoriji ful kontakta med profesionalci. Bil je prvi človek iz zahodnega sveta, ki je osvojil črni pas 8. dan v sistemu tekvandoja, kar je bilo, kot trdi sam, prvič v 4500 letih tradicije, zaradi česar je še danes neizmerno ponosen. 

Začel kot komik

Pred dvema letoma je Chuck Norris obiskal tudi Slovenijo, kjer je posnel reklamo za znano italijansko znamko avtomobilov. Z ženo je obiskal kar nekaj slovenskih krajev, nad Ljubljano pa je bil še posebej navdušen. »Krasno mesto s krasnimi ljudmi,« je zapisal. Na spletu so se takoj pojavile šale, da nihče v Ljubljani ni videl Chucka, ker se je vozil z podzemno železnico.

Facebook
Chuck in Gena Norris skupaj v Ljubljani

Njegova prva filmska vloga je bila sicer komična, v filmu Wrecking Crew se je postavil ob bok Deana Martina in Sharon Tate, ki so jo kmalu zatem ubili pripadniki sekte Charlesa Mansona. Tam ga je opazil Bruce Lee, ki mu je ponudil vlogo v filmu Na zmajevi poti, kjer je igral njegovega nasprotnika, in Chuck se je zapisal med hollywoodske legende. Kljub temu pa filmski svet še ni čisto sprejel njegove pojave. Njegov prvi uspešen film Dobri fantje nosijo črno (1978) ni želel odkupiti noben velik studio. Zato je Chuck s svojo ekipo sam najel kinodvorane, v katerih so ga nato prikazovali. S filmom, ki je imel milijonski proračun, so zaslužili 18 milijonov. Chucka Norisa nič ne ustavi, zanj je nemogoče mogoče.

Teksaški mož postave

Gledalci ga najbolj poznajo po vlogi Cordella Walkerja iz nadaljevanke Teksaški mož postave, ki so jo po različnih televizijah predvajali kar osem let. Igralec je poleg svetovne slave začel dobivati kup šal na račun svoje moči in nepremagljivosti. »Te šale me sploh ne motijo,« je rekel Chuck, ki še danes rad zbira šale o sebi. »Nekatere me prav nasmejijo.« V akcijskih filmih, kot so Ubijalec, Delta Force in trilogija Izgubljeni v akciji, igra neustrašne vojščake. »Resnične vojaške izkušnje so mi veliko pomagale pri mojih vlogah,« je priznal, krutost vojskovanja pa je izkusil tudi na svoji koži, saj je leta 1970 v Vietnamu izgubil brata Wielanda.

Uživa v vlogi očeta in dedka

Konec 90. let se je po 30 letih zakona ločil od žene Dianne, s katero ima dva sina. Nekaj let zatem se je znova poročil z 28 let mlajšo oblikovalko, s katero še danes živi na ranču v Teksasu. Vsa ta leta je Chuck tudi politično aktiven, bori se za zdrav način življenja in zmanjšanje uporabe drog med mladimi, prav tako močno propagira vero in sveto pismo.

Chuck je politično aktiven

Norris je zagrizen republikanec, ki prisega na sveto pismo in pogosto glasno zastopa stališča svoje stranke. Močno nasprotuje homoseksualnim zvezam, v enem od svojih intervjujev je izjavil: »Mislim, da bi morali enotno in odprto nasprotovati takšnim nenaravnim seksualnim navadam.« Še danes je tesen prijatelj Georgea W. Busha, leta 2004 je Busha tudi podprl v predsedniški kampanji. 

Twitter
Chuck Norris že desetletja navdušuje Madžare.

Akcijski junak za vedno

Pred slabim desetletjem ga je iz zasluženega pokoja izvabila ponudba Sylvestra Stallona za akcijski film Plačanci 2. Film je pokal od testosterona saj je Chuck skupaj z največjimi zvezdami akcijskih filmov Bruceom Willisom, Jasonom Stathamom in Dolphom Lundgrenom znova rešil svet pred sovražniki. »Na snemanju je bilo veliko smeha in tekmovalnosti,« je povedal Stallone, ki je film tudi režiral. »Na kupu se je zbralo precej alfa samcev in tudi po 12-urnem snemanju nihče ni hotel priznati, da je utrujen ali da ne zmore več.« Chuck je imel pri snemanju le eno zahtevo: »V scenariju za Plačance 2 je bilo veliko vulgarnosti, zato mnogo mladih ne bi smelo gledati filma. Ne igram v takšnih filmih. Zato sem jim rekel, da ne bom igral, če iz scenarija ne bodo umaknili psovk in drugih vulgarnosti.« Kar si Chuck Norris zamisli, to tudi uresniči.

Chuck dirka z gliserji

Kljub aktivnemu urniku ima Chuck poleg reševanja sveta in boja z negativci še eno strast – dirkanje s hitrostnimi gliserji. V ta adrenalinski šport se je podal skupaj z igralskima kolegoma Kurtom Russellom in Donom Johnsonom»Všeč mi je in komaj čakam, da kaj ušpičim,« je dejal ob neki priložnosti, njegova prijatelja pa sta dodala, da z njim ne moreta tekmovati, saj je Chuck na cilju, še preden ostali startajo.