Zabava

Vse lepo, kar se zgodi, ko »pozabiš dihati«

Vito Tofaj
21. 2. 2020, 21.30
Deli članek:

Linhartova dvorana v ljubljanskem Cankarjevem domu je na premieri omenjenega filma pokala po šivih: kaže, da bo leto rekordno, saj je bila že tretja

Vito Tofaj
Igralki Barbara Medvešček in Vesna Pernarčič, igralec Miha Rodman in izbranka Paola Čermelj

Da, kaže: januarja so ljubitelji slovenskih filmov uživali na premierah Kozoletovega dosežka Polsestra in Košakovega Vsi proti vsem.

Vito Tofaj
Martin Turk

Zadeva je hkrati očarljiva in zabavna: če bi komurkoli, ki pozna razmere v slovenski kinematografiji, pred desetletjem ali dvema kdo razlagal, da bodo leta 2020 v manj kot dveh mesecih tri premiere slovenskih celovečernih igranih filmov, bi se mu le prijazno nasmehnil: »Ja – 'malo morgen'.« Čeprav je seveda bolj kot omenjeno zabaven film Ne pozabi dihati, ki ga je po svojih izkušnjah napisal avtor zgodbe in režiser Martin Turk. V filmu spremljamo zgodbo 15-letnega Klemna (Matija Valant), ki odrašča s starejšim bratom Petrom (Tine Ugrin) in mamo samohranilko (Iva Krajnc Bagola) v mestecu na odmaknjenem podeželju. Klemen najraje preživlja dan z oboževanim bratom na teniškem igrišču, kar prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje z lepo vrstnico Sonjo (Ronja Matijevec Jerman). Dogodek pri Klemnu sproži naval nasprotujočih čustev in nepremišljenih dejanj.

VSE LEPO

Na neki način preprosta, a vendar lepa zgodba, prelita na filmski trak, takšna vsekakor ne bi bila brez izvrstne igralske zasedbe, tudi ali predvsem brez mladih igralcev ter ekipe, ki je vanjo vložila vse znanje, predanost in ljubezen. Lahko celo trdimo, da sta se skupaj s filmom, ki bo od 27. februarja navduševal slovensko občinstvo (svetovna premiera je bila lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Citta), rodili vsaj dve mladi, novi zvezdi – Matija Valant in Ronja Matijevec Jerman. Če bosta le uspela še naprej združevati hvalevredno skromnost z očitno, izjemno igralsko nadarjenostjo.