Zabava

Jamie Oliver: Jejte več zelenjave in manj mesa, to je vsa umetnost

Lara Jelen / Revija Zarja Jana
9. 2. 2020, 20.42
Deli članek:

Saj ne boste verjeli, ampak Jamie Oliver je ponovno shujšal! Tudi nas je presenetilo, sploh ker smo pred štirimi leti pisali točno o tem. Takrat je z morsko travo, vsaj tako je trdil, shujšal kakih trinajst kilogramov. Očitno je potem nanjo malce pozabil, se spet nekoliko zredil in zdaj še enkrat shujšal. Če se želite znebiti telesne maščobe, jejte več zelenjave in manj mesa, svetuje.

Profimedia
Jamie pravi, da je med dieto pojedel več kot pred začetkom hujšanja. A je izbiral bolj primerno, zdravo in manj kalorično hrano.

Gotovo ni preprosto biti kuharski mojster. Okusna hrana je vedno pri roki, in če nimaš dobrega metabolizma ali pa vsaj jeklene discipline, se lahko kilogrami kaj hitro nakopičijo. Vedno znova, tako kot se to dogaja ubogemu Oliverju, ki je zaradi tega precej nesrečen. Sploh ker se zaveda nevarnosti debelosti in se proti njej vseskozi bori tudi z raznimi pobudami v javnosti, saj se boji, da z neprimerno prehrano krajšamo življenjsko dobo današnjim otrokom. 

Bitka, ki mu je zelo blizu

Bitka s kilogrami je slavnemu kuharju še kako znana. Ko se je leta 2012 opazno zredil, so ga ljudje gledali postrani. Kako lahko človek, ki vodi oddajo, v kateri otroke v Ameriki uči in spodbuja k uživanju bolj zdrave in uravnotežene prehrane, v tolikšni meri izgubi kontrolo nad svojo težo? Se zgodi. A je veliko težje, če te pri tem spremlja in kritizira širni svet, predvsem pa mediji. Tem je takrat pojasnjeval, da so se mu kilogrami nakopičili zaradi dela v kuhinji, kjer mora kar naprej pokušati jedi, bodisi svoje ali od sodelavcev. Pa da pridobivanje kilogramov po 30. letu ni nič nenavadnega, saj se telo v tej starosti spremeni in prebava upočasni, je še dodal. Vmes je kakšno novinarko, ki je omenila njegovo težo, pošteno ozmerjal, naposled pa sebi in drugim priznal, da je s svojimi prehranjevalnimi navadami nekoliko zašel. Tik pred 40. rojstnim dnevom se je odločil za zdrave spremembe, te so med drugimi vključevale prehranjevanje z morsko travo. Oh, kako je bil navdušen nad tem zelenim čudom iz morskih globin, ki naj bi imelo, tako kot alge, zavidljivo koncentracijo hranilnih snovi. Shujšal je približno 13 kilogramov in povzdignil morsko travo med vročo robo tistega leta. Označil jo je celo za najhranljivejšo zelenjavo na svetu! Marsikdo jo je želel poskusiti, tudi jaz sem jo. Iz radovednosti. Enkrat. Potem pa sem se vrnila k manj radikalni prehrani.

»Zaradi pesti oreščkov na dan boste lahko tri leta dlje tlačili zemljo, nevarnost srčnega napada pa se prepolovi,« je slavni kuhar navdušeno razlaga že v preteklosti. Njegovemu priporočilu pritrjuje znanost. Že če boste polovico porcije pomfrita, rdečega in procesiranega mesa, čipsa ali sladice zamenjali z oreščki, boste zmanjšali nevarnost kopičenja kilogramov in pojava debelosti, pravijo strokovnjaki.

Novi kilogrami, spremenjena metoda

Kot strela z jasnega je nedavno odjeknila novica, da je Jamie Oliver spet shujšal. Potem ko je lani v enem izmed intervjujev potarnal, da ima kakšne štiri, oprostite, šest kilogramov preveč in da se mora vzeti v roke, mu je to dejansko uspelo. Zdaj veliko lažje govori o osebni zmagi in deli svoje skrivnosti hujšanja. Tudi na tiste odvečne kilograme pred štirimi leti je nedavno spomnil medije in njihovo izgubo označil za velik dosežek. Letos mu je uspelo brez uživanja morske trave (vsaj omenjal je ni). No, nekaj ima njegova zadnja dieta vendarle skupnega s tisto poprej: tudi tokrat je več spal, pogosteje telovadil, spil le eno merico alkohola na teden ter jedel oreščke in ogromno zelenjave. »Ni mi uspelo, ker ne bi jedel. Uspelo mi je, ker sem jedel prav,« je zaupal medijem. In jim mimogrede omenil, da je najboljše zelenjavne recepte, zaradi katerih se vam ne bo kolcalo po mesu, združil v svoji novi kuharski knjigi Veg. Hm, morda pa ni naključje, da so se mediji ponovno razpisali o njegovi pretekli zmagi nad kilogrami prav v času, ko je izšla njegova nova kuharica? Ali so celotno sago o hujšanju pogreli zaradi nje ali pa je nemara zelenjavna kuharica nastala zaradi uspešnosti diete, ki ji je sledil, nam ni znano. Vsekakor bo dobra prodaja novega tiskanega svežnja receptov Oliverju prišla prav. Ko smo spomladi izvedeli, da je bankrotiral, so poznavalci namreč izpostavili, da ga lahko rešijo prav njegove oddaje in knjige, ki so bile vedno odlično sprejete in rekordno prodajane – v nasprotju z jedmi, ki jih je ponujal v dolgi verigi svojih restavracij in naj bi ga pripeljale do stečaja. Ljudje pač niso bili navdušeni nad idejo, da jim poskuša prodati hrano srednjega cenovnega razreda za mastne denarce, pri čemer natakarji komaj čakajo, da bodo lahko mizo pripravili za naslednje goste. Ne samo shujševalnih zvijač, od Oliverja se lahko naučimo še nečesa: prevelik apetit nam jo lahko pošteno zagode. In to ne samo pri hrani.

»Alkohola spijem le eno merico na teden. Že s tem, ko se odrečemo alkoholu, lahko shujšamo pol kilograma na teden. Sploh če so vaša najljubša alkoholna pijača koktajli, ki lahko v sebi skrivajo tudi po 400 kalorij!«

 Jamie Oliver o telovadbi

»Vedno sem obiskoval osebnega trenerja, čeprav sem to sovražil. Bilo je res dolgočasno. Nakar sem spoznal, da je pomembno, da telovadim pod svojimi pogoji, tako kot ustreza meni. Če lahko vstanem sredi noči, da pridem na snemanje, zakaj bi moral biti obisk telovadnice takšen podvig? Problem sem rešil tako, da sem poiskal telovadnico, ki je na poti do moje službe. Telovadba je zdaj postala del mojega službenega dne. V trenutku, ko sem jo začel tako dojemati, sem postal boljši, kar je še en dokaz, da je vse v glavi.«

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica Zarja Jana št. 5