spektakularno

2020: Kratka zgodovina sveta po velikem poku

Vito Tofaj
28. 1. 2020, 20.45
Deli članek:

Ni besede, ki bi jo lahko uporabili v povezavi s predstavo 2020. A le če bi morali besedo uporabiti za opis posebnih učinkov, s katero jo v osnovi povezujejo: predstava 2020 je spektakularna v drugih razsežnostih.

Vito Tofaj
Režiser Ivica Buljan

Da ne bo pomote, ekipa je izkoristila vse možnosti, ki jih ponuja Cankarjev dom, in zgodba, ki se začne nekaj trenutkov po prapoku, ne poteka le na odru, ampak povsod: pod stropom, v »kleti«, v dvorani, med gledalci.

Vito Tofaj
Igralca Nina Ivanišin in Timon Šturbej

Gledalci tako niso le »postranski« opazovalci, ampak del zgodbe in v njej tudi nastopajo, v igrici kdo se boji črnega moža ... Igralci se z njimi pogovarjajo, postavljajo jim osebna vprašanja. Ali ima kdo novo srce? Kdo si je popravil obraz? In mnogi so iskreno odgovorili. Si predstavljate? Nekaj, kar vedo le vaši najbližji, zaupate množici? To lahko uspe le predstavi, ki je zanimiva in pritegne. Predstava 2020 je takšna, čeprav jih ni bilo malo, ki so pred začetkom dvomili, ali bodo lahko zdržali tri ure. In so! Tudi brez odmora, ki so ga verjetno bolj potrebovali igralci, ki so se spretno gibali med vlogami – od pračloveka prek krave do današnjega človeka. No, tri ure že dolgo niso minile tako hitro. Seveda ste lahko izjema in bi iz dvorane pobegnili. Hm, kdo ve.

Vito Tofaj
Dramaturginja Petra Pogorevc in igralci Jette Ostan Vejrup, Jure Henigman ter Mojca Funkl.

ZAČETEK

Režiser Ivica Buljan je lani na facebooku ustvaril zasebno skupino in povabil vse uporabnike iz ekipe. Iz osnov, treh knjig izraelskega pisatelja Juvala Noaha Hararija – Sapiens (kratka zgodovina človeštva), Homo Deus (kratka zgodovina prihodnosti) in 21 nasvetov za 21. stoletje – so morali narediti nekaj novega. In nastalo je nekaj edinstvenega. Večnega? Zgodba, imenovana življenje, je brez dvoma večna. In mi smo njen delček. Ali kot zapojejo igralci: »Pomisli, koliko ljudi se je ljubilo, da si zdaj ti (pesem Pomisli, Tomaž Pengov).« Kako bomo v »večnosti« zapisani, je odvisno od nas. Režiser Ivica Buljan predlaga, vsaj v današnjem svetu, upor.

Vito Tofaj
Karizmatična igralka Saša Pavlin Stošić in glasbenik Boštjan Gombač

Vito Tofaj
Igralec Jurij Zrnec in novinarka Vesna Milek

Vito Tofaj
Glasbo igrajo med predstavo v živo trije izvrstni glasbeniki: Jošt Drašler, Vid Drašler in Andraž Polič.