Zgodovina se ponavlja

Ljubezensko prekletstvo najbolj znane kraljevske družine: je Diana kriva za vse?

K.K.
26. 1. 2020, 19.08
Posodobljeno: 26. 1. 2020, 19.09
Deli članek:

Kraljeva družina Windsor s porokami, rojstvi, škandali in ločitvami že desetletja skrbi za naklado medijev po vsem svetu. Ob vseh prigodah svojih sorodnikov pa ima kraljica Elizabeta II. očitno jeklene živce, sicer svojega 93. leta rojstnega dne gotovo ne bi dočakala v tako dobri formi. Kljub škandalom svojih potomcev, ki ji niso niti najmanj v čast, kraljica ohranja dostojanstvo in videz mogočne, a hkrati hladne vladarice, ki ji nič ne more do živega.

profimedia
Na zunaj složni, znotraj zidov sprti.

Kraljica vlada približno 128 milijonom ljudem v 16 državah, kot vodja Skupnosti narodov (53 samostojnih držav, ki so bile skoraj vse nekoč kolonije Britanskega imperija) pa načeluje skoraj dvema milijardama zemljanov. Od njenih štirih otrok se do zdaj samo še princ Edward ni ločil, njegovo življenje poteka daleč od afer in škandalov. Ostali otroci, princesa Ana ter princa Charles in Andrew, pa so kraljici v preteklosti krepko kravžljali živce.

Zgodba o moderni Pepelki

Drami, ki se te dni dogaja na angleškem dvoru, ni videti konca. V zgodovini, urbanih mitih, legendah in tudi v resničnosti je ženska vedno bila kamen, ki je zatresla debele zidove kraljestev. Tudi najmočnejši vladarji so padli na šarm fatalnih žensk. Če bi živeli v času brez medijev, bi se okoli Meghan spletale zgodbe, kot so se okoli Kleopatre ali Helene Trojanske, in tako kot vse ženske v preteklosti, je tudi ona dežurni krivec za nastalo kraljevsko dramo.

Preračunljivka ali žrtev zarot?

Mnoge teorije krožijo o razlogih za nastanek kraljevske drame, pojavljajo se zgodbe o hudobni verziji Pepelke, veliko je govora o rasističnih medijih in oholosti visoke britanske elite, ki na Meghan gleda zviška. A zgodba se je začela, še preden je Meghan Markle postala vojvodinja Susseška, še preden je torej razvajeno izbirala diamantno tiaro, se odrekla očetu in svoji ameriški družini, kršila kraljeve protokole, sprla brata, živcirala Kate in kraljico, okoli malega prsta ovila Harryja in Charlesa ter na britanski otok  izraz megxit.

Diana je kriva za vse

Toda v pravljico je vključena tudi pokojna princesa Diana, ki je po nekaterih teorijah glavni krivec za šokantno odločitev mladega para. Dianin duh je v pravljici o Meghan in Harryju prisoten od samega začetka. Mnogi so prepričani, da je bila Diana tista, ki je brutalnim angleškim tabloidom odprla vrata v kraljevo družino. Na koncu pa je bil njen ples z angleškimi mediji najbolj poguben ravno zanjo, saj je življenje končala v begu pred paparaci, v zmaličenem avtomobilu. Lady Di je bila ujetnica v vsakem pogledu. Harry si je to dobro zapomnil in ni želel igrati iste igre z mediji, sploh po tem, ko je njegova mlada žena trpela zaradi negativnih medijskih zapisov.  »Vsaka bliskavica fotoaparata mi vrne prizore z materinega pogreba,« je pred kratkim dejal. Zaradi travme je imel velike psihične težave, o katerih je pogosto govoril. Po smrti svoje mame je padel v spiralo kaosa, v dolgo fazo uporništva, pijančevanja, menjavanja deklet in dolgoletnega žuriranja. Za večino mladeničev je takšno obnašanje normalno in socialno sprejemljivo, vendar je bil Harry zaradi tega na naslovnicah vseh medijev. To je sovražil in želel je, da ga vsi pustijo pri miru.

Zmenek na slepo

Zgodba z ločeno ameriško igralko se je začela z zmenkom na slepo, kot blisk hitro je sledila zaroka, nato poroka, dojenček in največje presenečenje: napoved opustitve kraljevih dolžnosti. Toda veliko opazovalcev je, ko je princ Harry javnosti predstavil moderno, svobodno in ameriško ženo, pričakovalo katastrofo, saj se je na daleč videlo, da nista običajen kraljevski par, ki se bo prilagajal pravilom in ubogljivo izpolnjeval svoje naloge.

profimedia
Težko bodo mediji kokoš, ki nosi zlata jajca izpustili izpred svojih oči.

Ne Diana, Meghan je vsega kriva

Novo leto sta začela z odločitvijo, ki je odjeknila kot bomba. »Odhajava iz kraljevske družine, sama se bova preživljala in živela bova v Kanadi,« sta sporočila kar prek instagrama.Kraljevska družina je razočarana, kraljica besna, Britanci prav tako, William in Kate pa se počutita izdana. »Vse življenje sem ga ščitil, zdaj tega ne morem več. Midva sva zdaj dva različna svetova. Žalosten sem zaradi tega, želim, da smo vsi v isti ekipi,« je izjavil princ William, zlomljen zaradi odločitve mlajšega brata.

»Vse smo jima nudili. Dobila sta poroko, kakršno sta si želela, hišo, denar, osebje, ki sta ga sama izbrala, in vsi smo ju podpirali. Kaj sploh še želita?« so ogorčeni ljubitelji monarhije. In za vse krivijo Meghan. Te drame niso poimenovali harryxit, temveč meghanxit, čeprav je znano, da sta odločitev premlevala kar lep čas, saj nista skrivala, da jima življenje pred očmi javnosti niti malo ne diši. In če se je že Harry morda sprijaznil s tem, da nikoli v življenju ne bo v miru spil piva, je bil pritisk medijev na Meghan še bolj nevzdržen.

Začetek konca

Kraljevska družina razpada. Prvi šok je doživela pred 20 leti, ko sta se po 10 letih zakona ločila kraljičin sin Andrew in rdečelasa Sarah Ferguson - Fergie. S tem zakonolomom Andrew nikoli ni dorasel vlogi, ki jo je od njega pričakovala kraljica. Ločena Fergie pa je kot vojvodinja Yorška leta polnila časopisne stolpce s svojimi ljubezenskimi aferami. Lani je princ Andrew zakuhal nov škandal in je bil primoran odstopiti od vseh kraljevskih dolžnosti. Povezali so ga namreč z zdaj že pokojnim Jeffreyjem Epsteinom, ki je bil zaprt zaradi obtožb, da je prirejal pedofilske orgije, na katerih je bil prisoten tudi princ Andrew. Kraljica je pogoltnila tudi to afero in dvor o tem ni želel govoriti.

profimedia
Ženske so razlog, zakaj se brata več ne pogovarjata.

Zgodovina se ponavlja

Ponavlja se grozno leto 1992, ko je zagorela Buckingamska palača. Požar so komaj pogasili. Grad sicer resda ne gori, a zgodovina se ponavlja. In znova zaradi ženske, zaradi katere je moški modre krvi izgubil glavo. Zaradi ljubezni se je leta 1936 prvi odrekel angleški kroni Edward VIII., stric kraljice Elizabete, ki je abdiciral zato, da se je lahko poročil z dvakrat ločeno Američanko, fatalno Wallis Simpson. Po njegovi poti je krenil tudi princ Charles, drugi kraljičin sin. Čeprav se je Charles leta 1981 poročil z mlado in lepo Diano, nikoli ni mogel pozabiti Camille, svoje velike ljubezni, poročene z njegovim prijateljem. Z njo naj bi celo preživel noč pred poroko z Diano, ki se je ves čas zakona pritoževala, da v njenem zakonu živijo trije ljudje. Leta 1992 je v javnost pricurljal telefonski pogovor, v katerem Charles Camilli šepeta, da jo ljubi in da si želi, da bi bil njen tampon. Kmalu zatem je razpadel najprej Charlesov in nato še Camillin zakon. Njune ljubezni ni nič več oviralo in Camillo je počasi sprejela tudi nenaklonjena britanska javnost. Leta 2005 sta se lahko končno poročila.

A niti princesa Diana ni živela ravno meniškega življenja. Imela naj bi petletno zunajzakonsko razmerje z majorjem Jamesom Hewittom, ki je bil uradno njen inštruktor jahanja. Veliko se je govorilo, da je rdečelasi Hewitt v resnici oče princa Harryja, toda na dvoru so govorice zanikali. To naj ne bi bila njena edina afera. Posteljo ji je med drugim grel tudi telesni stražar Barry Mannakee, ob smrti pa je bila v razmerju z egipčanskim poslovnežem Dodijem Al Fajedom.

Vedno na čakanju

Največja Charlesova težava je v tem, da nikakor ni mogel dočakati prestola. Vse življenje živi v senci svoje matere, ki je bila okronana, ko je imela samo 25 let. Tradicionalno in omejeno življenje v senci proaktivnemu Charlesu nikoli ni bilo všeč, kar se je videlo že v njegovi mladosti. Enak je princ Harry, ki zdaj ponavlja zgodovino in zapušča kraljestvo zaradi ljubljene žene, nove družine ter sina, ki mu ne želi travm, ki jih je sam doživel. Otroštvo pod lupo javnosti, paparaci na vsakem koraku, stroga pravila in nezmožnost izbire lastne sreče zaradi tradicionalnih okovov kraljevskega položaja očitno ne bodo del Archijevega odraščanja.

Boljše kot vsaka telenovela

Angleška kraljeva družina leta in leta buri duhove ter je bolj intrigantna, kot marsikatera telenovela. Domišljijo ljudi vzburjajo misterioznost, ki ovija dinastijo Windsor, večna kraljica, ki noče izpustiti žezla iz rok, nenavadna kraljevska pravila, ogromno bogastvo ter nesrečna zgodba princese Diane, ki so jo podoživljali milijoni po vsem svetu. Ženske od vekomaj zanimajo princese, princi, otroci in njihovo življenje. To obsedenost verjetno vlečemo še iz otroštva, kot posledico pravljic o srečnem koncu princes.Ko odrastemo in ugotovimo, da takšni ljudje zares obstajajo, pravljica postane resničnost. Vendar princese niso tiste, ki se poročijo in obmolknejo za vedno. Prave princese so tiste, zaradi katerih princi menjajo zgodovino in zaradi katerih se odrečejo vsemu, kar imajo.