Pod lupo

FOTO: Modna milica: Mariborska tigrica, zakonca Addams, boemsko nasprotje in barvni presežek

Modna Milica
22. 1. 2020, 06.55
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 14.09
Deli članek:

Kje in kako močno so te dni blesteli znani in vplivni Slovenci?

Mediaspeed
Ana Žvorc

Svečana akademija ob 15-letnici medicinske fakultete v MariboruAna Žvorc, koeografinja in stilistka

Razumem, da je blago z živalskimi motivi letošnji modni hit. Hit so tudi strgane jeans hlače, pa jih ne nosi vsak. A tigrasti plašček v kombinaciji s črnim pletenim puloverjem res ni ne vem kakšen presežek. Verjetno plašček v sožitju s kakšno bolj sofisticirano srajčko ne bi deloval tako ceneno. Razumem tudi, zakaj koreografinja nosi tople rokavičke, saj je temperatura zunaj nekje okoli ledišča. Vseeno dvomim, da prireditev ni bila ogrevana. Zato so pletene rokavičke totalno odveč, šal pa tudi. Kapa kot modni dodatek mi je celo povšeči, vendar ne v tej izvedbi. Tehno nahrbtnik te energične dame celotno podobo dodatno skazi, vendar držim pesti, da ni njen in ga je na fotografiji le podržala kolegici, ki je odšla na stranišče. V vsakem primeru, mariborska modna navdušenka je videti, kot da se je na 15-letnici medicinske fakultete oglasila mimogrede, na poti s tržnice. Še dobro, da ne vidim, kaj ima Žvorčeva oblečeno spodaj.

Karaoke, premiera glasbene drame: Jerca Legan Cvikl, predsednica fundacije Femmes Sans Frontieres, in Milan M. Cvikl, član Sveta banke za obnovo in razvoj (EBRD)

Mediaspeed
Zakonca Cvikl

Na premieri glasbene drame sta se pojavila tudi zakonca Cvikl. Lepša polovica tega para se po navadi bolj potrudi za svoj modni stajling, tokrat si je, kot kaže, privoščila bolj sproščeno podobo. Vedno se mi zdi zabavno, da se zakonca Cvikl pri pojavljanju na javnih prireditvah potrudita, da njuna stila barvno in tudi drugače sovpadata. Kot bi bila eno. V dveh telesih. Upam samo, da doma nimata enakih trenirk. Tokrat me spominjata na slovensko verzijo zakoncev Addams. Gospa Cvikl v tej črni verziji nezadržno asociira na Morticio iz omenjene filmske družine, gospod Cvikl pa deluje kot nagajivi Gomez, ki je strastno zaljubljen v svojo ženo in je navdušen nad kakršnokoli zadevo, ki jo ona zakuha. Sploh ta njegov šal okoli vratu deluje, kot bi se šalil in ne misli čisto resno s tem modnim dodatkom. Mogoče njegov siv suknjič v kombinaciji z enakimi hlačami deluje sprejemljivo na nekem dolgočasnem bančnem sestanku, a sam po sebi, v tej kombinaciji daje slab priokus. Tudi če ga ne bi imel. Gospa Cvikl bi me bolj razveselila, če bi to morbidno črnino, te črne plasti razbila s še kakšno drugo barvo, a če si je taka všeč, si pač je. Škoda samo, ker ni bila stilsko dosledna in ni obula kakšnih hudih škornjev, ki bi bolj izpostavili njene dobre noge.

Karaoke, premiera glasbene drame: Gregor Gruden in Gašper Jarni, igralca

Mediaspeed
Gregor Gruden in Gašper Jarni.

Na premieri glasbene drame Karaoke sta se pred objektiv takole postavila oba glavna akterja Karaok. In povedala veliko. Oba znana gledališčna igralca sta si s tem, da živita umetnost, tudi kupila prednost, da se lahko odštekano oblačita. A umetniško odštekanost si oba različno predstavljata. Gruden deluje, kot da se za svojo premiero ni preveč trudil s svojim stajlingom, kot da je oblačila nase navrgel mimogrede in brez nekega globljega premišljanja, a vseeno deluje zabavno v tej majici, v povezavi z bolj elegantnim suknjičem. Grudnova pika na i je tudi črno pokrivalo, ki njegovi celotni podobni daje en tak hudomušen prizvok. Morda je tudi Jarni menil, da je hudomušen, če pride na svojo premiero v istem puloverju in kavbojkah, v katerih je hodil na vaje za to isto glasbeno dramo. Škoda. Umetnikom naj bi v imenu umetnosti opravičevali njihovo boemsko vedenje in neodnos do oblačil, vseeno pa se mi zdi spoštljivo do občinstva, sploh če jih vabiš na premiero, da s svojim videzom pokažeš, da ti je mar.

Premiera opere Device Orleanska: Irena Yebuah Tiran, operna pevka

Mediaspeed
Operna pevka Irena Yeboah.

V nasprotju z nami, povprečnimi Slovenkami, ima znana operna pevka rada barve. Ki se jim ne izogiba in njeni podobi dajejo drugačno, bolj veselo energijo. Draževa pletena obleka v barvi ciklame daje zanimiv kontrast njeni polti. Z nakitom Irena ni pretiravala, ker je obleka sama po sebi bogata in ne potrebuje veliko, da je opazna. Najlepši kos nakita na ženski je nasmeh, ki je tudi Irenin zaščitni znak. Všeč mi je kombinacija torbice, čevljev in ure v zlato beli barvi, le ta bledo modra ruta okoli njenih ramen me rahlo mede. Kot bi prišla iz neke druge zgodbe. Po drugi strani pa se mi zdi strašno zabavno in spontano, da je svojo sicer elegantno podobo razbila na tako trivialen način. Konec koncev, v modi ni nekih postavljenih pravil, kaj lahko in česa ne smeš. Vse je dovoljeno, le da pristaja tvojemu videzu in tvoji osebnosti. Irena je pisana ženska in takšen je tudi njen stajling.