Po današnjem kriznem srečanju v kraljevi družini sta Harry in Meghan vendarle prejela blagoslov britanske kraljice Elizabete II. Na srečanju, na katerem so razpravljali o samostojni poti mladega para, so sodelovali najvišji predstavniki kraljeve družine.

"Družina in jaz popolnoma podpiramo Harryjevo in Meghanino željo, da si kot mlada družina ustvarita novo življenje," je v izjavi za javnost pojasnila 93-letna kraljica. Nadaljevala je, da bi sicer raje videli, da bi ostala polnopravna člana kraljeve družine, a da njuno željo po samostojnem življenju spoštujejo in razumejo. Povedala je še, da bo zdaj nastopilo prehodno obdobje, med katerim bosta čas preživljala med Združenim kraljestvom in Kanado, glede dokončne ureditve njunega izstopa pa da jih čaka še veliko dela.

"To so kompleksne zadeve, ki jih mora rešiti moja družina in ostalo je še nekaj dela, ampak sem prosila za končno odločitev v prihodnjih dneh," je dodala.

Glave kraljeve družine

Harry in Meghan sta minuli teden šokirala s sporočilom, da opuščata kraljeve dolžnosti, svoj čas pa naj bi v prihodnje delila med Združenim kraljestvom in Kanado. Kraljeva družina je bila zaradi odločitve prizadeta, saj naj bi jo sprejela brez posvetovanja z ostalimi visokimi člani kraljeve družine. V medijih se je njune odločitve prijel izraz megxit.

Elizabeta II. je danes gostila srečanje s princem Harryjem, njegovim bratom, princem Williamom in očetom, princem Charlesom. Glave kraljeve družine so na "sandringhamskem vrhu", kot se je srečanja prijelo ime, razpravljali o prihodnosti Harryja in Meghan, potem ko sta prejšnji teden sporočila, da opuščata kraljeve dolžnosti. Rada bi postala tudi finančno neodvisna. 

Srečanje, ki naj bi v določenih pogledih pisalo zgodovino, je potekalo na kraljevem posestvu Sandringham, prek konferenčnega klica pa naj bi na njem sodelovala tudi Meghan, ki se je pred dnevi vrnila v Kanado k sinu Archieju

Točne teme pogovorov zaenkrat niso znane, a naj bi bilo na dnevnem redu financiranje vojvode in vojvodinje sussekških, ohranitev kraljevih nazivov in opravljanje kraljevih dolžnosti. Zbrani na t. i. sandringhamskem vrhu naj bi preučili niz možnih rešitev, pri čemer naj bi upoštevali načrte para. 

Končni dogovor bi lahko predstavljal vzorčni primer za urejanje odnosov v prihodnjih generacijah kraljeve družine, vključno z najmlajšima otrokoma princa Williama, princeso Charlotte in princem Louisom.

Kaj predlagata?

Številna vprašanja, vključno s financiranjem in kraljevim nazivom, ostajajo odprta. Odgovori naj bi bili sicer znani v prihodnjih dneh, ima pa par tudi nekaj svojih predlogov. 

Kako se par financira trenutno in kako bi se lahko preživljal v prihodnje?

Kot sta vojvoda in vojvodinja sussekška sporočila v izjavi minuli teden, želita postati finančno neodvisna. Nameravata se odreči sredstvom, ki jih kraljevi družini letno namenja vlada za izpolnjevanje njenih uradnih dolžnosti. Po njunih navedbah, ki sta jih objavila na novi spletni strani, ta sredstva pokrijejo približno pet odstotkov njunih trenutnih stroškov z osebjem. 

Njune preostale stroške pokrijejo sredstva iz dohodka cornwallskega vojvodstva, premoženja Harryjevega očeta Charlesa, katerega vrednost naj bi bila milijarda funtov. Par glede na izjavo na spletni strani pričakuje ohranitev te finančne podpore. 

Stroške zasebnih potovanj, kot poudarjata, pokrivata sama. 

Glede na podatke avtorja knjige o financah kraljeve družine Davida McClura je Harry ob smrti matere Diane sicer podedoval sedem milijonov funtov. Tudi Meghan je bila, ko sta se spoznala, uspešna igralka. Skupaj naj bi razpolagala z med 10 in 15 milijoni funtov, ocenjuje McClure. 

Če bi želela zaslužiti več denarja, bi se lahko obrnila na zasebni sektor. A kot ob tem dodaja McClure, je delo v zasebnem sektorju za višje člane kraljeve družine lahko "potencialno minsko polje". 

Kot pojasnjuje BBC, je vedno veljalo, da člani kraljeve družine niso plačani za delo, ki ga opravijo, sploh če bi to lahko pomenilo konflikt interesov. Katerakoli zaposlitev, ki bi si jo omislila, bi ju lahko izpostavila kritiki, da izkoriščata kraljevo znamko. 

Ali bosta ohranila kraljevi naziv? 

Vojvoda in vojvodinja sussekška, katerih uradni naziv vključuje tudi njegovo oz. njeno kraljevo visokost, po pisanju BBC nista z ničemer nakazala, da se nameravata odpovedati temu nazivu.

Harryjeva mati, princesa Diana, se je po ločitvi od Charlesa sicer odpovedala nazivu "njena kraljeva visokost", a komentatorji ugibajo, da se palača spričo kritike, ki jo je bila takrat deležna, ne bo še enkrat odločila za ta korak. 

Decembra je tudi prišlo na dan, da je par zakonsko zaščitil znamko Sussex Royal za niz izdelkov, vključno s knjigami, koledarji, oblačili in dobrodelnim zbiranjem sredstev. Če bi se nazivu odpovedala, bi lahko izgubila tudi del statusa, na katerem gradi njuna znamka. 

Kje bosta živela? 

Harry in Meghan nameravata čas preživljati tako v Veliki Britaniji kot v Severni Ameriki. Glede na predvidevanja naj bi se par najverjetneje ustalil v Kanadi, ki je sicer del Commonwealtha. Če želi Meghan pridobiti britansko državljanstvo, lahko na leto sicer največ 90 dni preživi v tujini. 

V Veliki Britaniji nameravata ohraniti rezidenco Frogmore Cottage, saj si po lastnih besedah želita imeti dom tudi v Združenem kraljestvu. Priznavata pa, da je to odvisno od kraljice, ki je lastnica posestva. Poslopje so lani prenovili za 2,4 milijona funtov davkoplačevalskega denarja. 

Bosta še vedno opravljala kraljeve dolžnosti? 

Kot sta naznanila, nameravata še naprej izpolnjevati svojo dolžnost do kraljice, Commonwealtha in organizacij, katerih pokrovitelja sta. Kaj natančno to pomeni, morajo sedaj določiti najvišji člani kraljeve družine. 

Nekdanji tiskovni predstavnik Buckinghamske palače Dickie Arbiter je dejal, da bi lahko kakršenkoli poskus odstopanja od obveznosti predstavljal težavo. "Bodisi si član kraljeve družine ali pa nisi - nimaš ene noge v enem taboru, druge pa v drugem," je dejal. 

Kako bo poskrbljeno za njuno varnost? 

Par na spletni strani navaja, da njuno varovanje "mednarodno varovanih ljudi" zapoveduje notranje ministrstvo. 

Pojavlja se sicer vprašanje, kdo naj bi kril stroške varovanja, sploh v Kanadi. Britanski časnik Guardian navaja poročila, da naj bi bila k temu pripravljena prispevati Kanada.