Slovo srbske legende

Nedo Arnerić, legendarno igralko iz filma Kdo tam poje, našli mrtvo na njenem domu

S.R./STA
11. 1. 2020, 11.13
Posodobljeno: 11. 1. 2020, 11.26
Deli članek:

V 67. letu starosti je umrla igralka Neda Arnerić. V bogati filmski in gledališki karieri je ustvarila številne vloge.

STA
Neda Arnerić

Igralko Neda Arnerić so našli mrtvo v njenem stanovanju v Beogradu. Srbski minister za kulturo in informiranje Vladan Vukosavljević je ob novici sporočil, da je srbska kultura z njeno smrtjo izgubila dragocenega predstavnika. 

Dolgoletni upravnik Jugoslovanske kinoteke in vodja avdiovizualnega centra za digitalizacijo SANU Radoslav Zelenović pa je povedal, da je Neda Arnerić s svojimi vlogami zaznamovala jugoslovansko in srbsko kinematografijo. Bila je prva otroška zvezda jugoslovanskega filma in že s 13. leti postala prepoznaven filmski obraz. 

Vloga v filmu Višnja na Tašmajdanu je iz nje ustvarila najstniško filmsko zvezdo, pozneje je postala seks simbol jugoslovanske kinematografije. Kot je še povedal Zelenović, je sodelovala z največjimi režiserji, velikani jugoslovanskega gledališča, in ustvarila vloge, za katere je bila nagrajena na številnih festivalih. 

STA
Zaslovela je kot najstnica v filmu Sanje (San) iz leta 1966, ki jo je izstrelil med zvezde. Veljala je za legendo srbskega filma.

Življenje

Neda Arnerić se je rodila leta 1953 v Knjaževcu. S 16. leti se je vpisala na Akademijo za gledališče, film, radio in televizijo, vendar študija ni dokončala. Tedaj je bilo namreč študentom prvega in drugega letnika prepovedano snemanje filmov in igranje v predstavah, sama pa je dobivala številne ponudba, ki jih ni mogla odkloniti. 

Leta 1980 je na Filozofski fakulteti v Beogradu diplomirala iz umetnostne zgodovine, saj so starši vztrajali, da mora pridobiti akademsko izobrazbo. Že od otroštva so jo zanimale različne oblike umetniškega ustvarjanja. Tako je obiskovala ure baleta in bila članica gledališke skupine. 

Nastopila je v več kot 100 filmih in ustvarila več kot 40 vlog v gledališčih. Mnogi jo poznajo po vlogi v filmu Kdo tam poje (Ko to tamo peva), sicer pa je igrala v mnogih znanih filmih od Višnje na Tašmajdanu ali Užiške republike (Užička republika) in Sutjeske do Odpisanih (Otpisani), Varljivega poletja '68 (Varljivo leto '68) in filma Valter brani Sarajevo. 

Igrala je tudi v številnih italijanskih produkcijah. Slovela je predvsem v 60. in 70. letih minulega stoletja, zatem znova v 90. letih. 

Ob igralski karieri več let vodila galerijo. V samostojni Srbiji je bila tudi poslanka vladne Demokratske stranke.