Klemen Bunderla

"Če bi živel čez mejo, bi resno razmislil o politični karieri"

M.G.
3. 1. 2020, 20.42
Deli članek:

Voditelj na radiu Aktual Klemen Bunderla se je iz Budimpešte vrnil z nepozabnimi spomini. Ogledal si je Budimski grad, Citadelo in baziliko svetega Štefana, prvič pa je poskusil tradicionalno madžarsko pecivo kurtoš kolač.

Osebni arhiv
Najbolj je užival v okušanju lokalnih dobrot.

»Ta izlet je bil v bistvu praznovanje rojstnega dne najboljše prijateljice Petre. Priznam, da je postavila visoke standarde praznovanj rojstnih dni (smeh). Smo pa rekli, da gremo tudi v prihodnje v kakšen kraj na 'B'. Padale so ideje o Baliju, Bangkoku, Bakuju … No, jaz kot Gorenjec jih bom peljal v Begunje,« je v smehu povedal Klemen, ki je nad Budimpešto povsem navdušen. »Ogromno mesto, veliko impozantnih zgradb, detajlov, že kar malo preveč kičasto, ampak všečno. Ker smo imeli ves čas sončno vreme, smo tudi veliko hodili in si ogledali vse adventne trge. Vrnili smo se s kupom lepih daril in še več spominov.« 

Družba se je na izlet k sosedom odpravila za tri dni, od petka do nedelje. »Prvi dan je bil seveda rezerviran za praznovanje in spoznavanje z okolico, kjer smo bili nastanjeni. Drugi dan pa smo si hoteli ogledati čim več. Zato smo najeli električni 'busek' in po daljšem sprehodu ob Donavi in čez najstarejši verižni most skočili do Budimskega gradu, Ribiške utrdbe. Zadnji dan smo si ogledali čudovit razgled Citadele ter nekaj cerkva, baziliko svetega Štefana, kjer je tudi drsališče in božična tržnica. Njihov parlament je tako megalomanski in lep; če bi bil Madžar, bi resno razmislil o politični karieri,« je v smehu dejal radijec.

Osebni arhiv
Nad Budimpešto je navdušen.

TEMAČNO VZDUŠJE, NA KATEREGA HITRO POZABIŠ S POMOČJO LOKALNIH DOBROT

Najmanj ga je navdušila čistost, ki bi lahko bila boljša. »Mesto ima neprestano nek temačni priokus, malo depresije je v ozadju. Glede na to, kar smo videli v muzeju Hiša terorja, ki nazorno pokaže vso izprijenost človeka, ko gre za mučenje drugega, niti ni čudno, da je po letih nacistične in sovjetske okupacije tako,« je povedal Klemen, ki je na temačnost med drugim pozabil tudi z okušanjem lokalnih dobrot. »Jedli smo golaž, paprikaš, ribe, langaš, njihove zavitke, prvič pa sem jedel kurtoš kolač. To je pecivo v tulcu z različnimi polnili. Najbolj mi je všeč tisto s kostanjem, odlično je. Pili smo pálinko iz brusnic za vse najboljše oziroma 'egészségére'!«