Zabava

FOTO in VIDEO: Zgodba veselja in petja se nadaljuje tudi letos

D.S.
3. 1. 2020, 13.32
Posodobljeno: 3. 1. 2020, 13.46
Deli članek:

Najboljši pevci so doma tam, kjer otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo.

Črtomir Goznik
Zmagovalca pete sezone Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo: Patrick Šabeder in Staša Štern

Že šesto leto zapored bodo učenci osnovnih šol prepevali slovenske pesmi in se veselili.

Ob začetku 6. sezone prireditev Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo v podjetju Radio-Tednik skupaj s soorganizatorji ugotavljamo, da ideja projekta, s katerim želimo sooblikovati sodobno družbo na temeljih tradicije, slovenskega jezika in kulturnih raznolikosti, uspešno osvaja vedno širši krog somišljenikov.

Čeprav morda kdo dvomi, smo prepričani, da je pevska zgodba tudi po petih letih še vedno živa in dobra. Vsako leto odkrivamo nove, neverjetne mlade glasbene talente, hkrati pa s tovrstnimi prireditvami utrjujemo tudi temeljni namen obstoja lokalnih skupnosti, ki morajo biti matična celica ohranjanja slovenskega jezika in kulture.

Črtomir Goznik
Finalisti 5. sezone v starejši kategoriji.

S projektom, ki ga ponujamo osnovnim šolam in lokalnim skupnostim, želimo izpostaviti to boniteto za številne slovenske občine. Danes se tradicija in spoštovanje slovenske besede ter pesmi ohranjata in varujeta predvsem v okoljih, kjer prepoznavajo in spodbujajo talent in željo otrok po javnem nastopanju, predstavitvi slovenske besede in prepevanju slovenskih pesmi.

Ob tem se sodelujoči v projektu strinjamo, da sodoben način komunikacije, življenja in druženja mladih ter otrok še posebej ogroža slovensko besedo. Zato verjamemo, da lahko z našim projektom Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo spodbujamo, negujemo in promoviramo materin jezik naše države.

Želja družbe Radio-Tednik je, da bi dosedanjo popularnost projekta, ki ga dokazujejo številke, nadgradili tudi v šolskem letu 2019/2020. V minulih petih letih je sodelovalo več kot 300 osnovnih šol iz Podravja in osrednje Slovenije, slovenske narodne, ljudske in zabavne pesmi je prepevalo 1500 otrok, vse prireditve pa si je ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev.

Že šesto zgodbo bomo končali v sredini junija prihodnje leto, ko bo 30 najboljših pevcev nastopilo v velikem finalu. Projekt bo tudi letos potekal podobno kot v preteklih letih; prireditve bomo organizirali na vseh tistih osnovnih šolah po Sloveniji, ki bodo skupja z občino izkazale interes za sodelovanje.

Črtomir Goznik
5. sezona: Najboljši trije v mlajši kategoriji so Žiga Florjančič in Zala Kereži, Patrick Šabeder ter Nuša Arnuš.

Na posamezni prireditvi se bo predstavilo do 16 posameznikov ali skupin učencev osnovnih šol iz dveh kategorij (v prvi nastopajo otroci od 1. do 5. razreda, v drugi pa od 6. do 9. razreda). Zmagovalca v obeh kategorijah bosta v sodelovanju s Sazasom posnela lastno skladbo, ki se bo vrtela po radijskih kanalih skupine Media 24. 

Pravijo, da če misliš ali delaš dobro, je to največja vrednota bivanja v skupnosti. Če pa podpiraš in želiš ovrednotiti to skupnost z dejanji, ki spodbujajo nacionalno pripadnost, je to poseben privilegij in poslanstvo. Nastopajoči otroci so v teh letih sodelovanja enkraten in najboljši glasnik te ideje in poslanstva.