Katja Konvalinka

Operna pevka bo Snežna kraljica

N.S.
9. 12. 2019, 20.40
Deli članek:

Ljubitelji opere dobro poznajo znano slovensko sopranistko Katjo Konvalinka, ki je tudi predsednica Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG), s katerim ta teden pripravlja premiero Snežne kraljice.

Arhiv SKGG
Znana slovenska sopranistka Katja Konvalinka v vlogi Snežne kraljice

S Katjo Konvalinka smo poklepetali pred premiero v Cankarjevem domu, kjer se z ekipo pospešeno pripravlja na premiero opere za otroke, zgodbe o Snežni kraljici, v kateri poleg Katje nastopajo še Maja Ceglar, Irena Yebuah Tiran, Gregor Ravnik in drugi.

Snežno kraljico boste uprizorili kot novo premiero SKGG. Kaj je pravzaprav poslanstvo tega gledališča?

SKGG je društvo v javnem interesu. Namen in cilj SKGG je uprizarjanje komornih oper vseh obdobij, predvsem pa del iz obdobja glasbenega baroka in sodobnih del tujih in slovenskih skladateljev, ter naročanje novih del. 

Kdo so torej člani in kako se odločate, kdo bo nastopal?

Člani SKGG so številni znani slovenski glasbeniki, gledališki in kulturni delavci. Ker sem predsednica in s tem umetniška vodja društva, o programu in zasedbah odločam sama. Sodelavce izbiram glede na to, kateri se mi zdi najprimernejši za konkretno vlogo v produkciji. Nekateri operni pevci z nami sodelujejo že leta, vedno pa kot pevska pedagoginja spremljam tudi državna in druga tekmovanja mladih pevcev in najboljše povabim k sodelovanju, če le imam zanje primerno vlogo. 

Po kar nekaj odmevnih produkcijah zdaj na oder Cankarjevega doma prinašate Snežno kraljico. Zakaj prav ta zgodba?

Ko sem iskala nove opere, ki bi bile primerne za naše mladinske predstave, sem naletela na Snežno kraljico Matthewa Kinga. Andersenova pravljica se mi je zdela odlična predloga za libreto, dokončno pa sem se odločila, ko sem na skladateljevi spletni strani poslušala nekaj odlomkov iz opere ter nato z njim stopila v stik. Poleg tega, da je odličen skladatelj, je zelo prijazen in simpatičen.

Bodo gledalci doživeli klasično Snežno kraljico ali bo tudi tokrat malo spremembe oziroma modernizacije?

Pravljica sama je klasična in režiserka Eva Hribernik je želela ohraniti globino in lepoto tega dela. Glasba pa je sodobna, zahtevna za izvajalce, vendar čudovita za poslušalce.

Kaj je torej posebnost vaše Snežne kraljice?

Predstava sama bo z estetskega stališča zelo lepa, njena posebnost v opernem smislu pa je, da poleg odraslih opernih pevcev nastopajo mladi solisti. Ob njih nastopa mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana. V orkestru sedijo odlični glasbeniki, od katerih je vsak solist na svojem inštrumentu.