Predstavljajte si, da se vsak dan se peljete iz Koroške v Ljubljano v službo in nazaj. Pri tem večino časa čakate v gneči na cesti in se ne premaknete nikamor. Nič čudnega, da se Korošci borijo za svojo hitro cesto, kar traja že vsaj dve desetletji.

»Videospot prikazuje zgodbo Korošca, ki se kljub službi v Ljubljani rad vrača v svoje domače kraje, torej na Koroško,« o videospotu razlaga eden izmed glavnih akterjev in pobudnikov, glasbenik Andrej Grobelnik. Pesem je v celoti spisal Božidar A. Kolerič in je bila prvič posneta že davnega leta 1993. Andrej dodaja, da so pesem tokrat predelali, jo posodobili in želijo, da bi vsem prikazali, s kakšnimi težavami imajo opravka: »Upamo, da bo pesem prinesla novo zavedanje o stanju pri nas.«

andrej grobelnik
Osebni arhiv
Tokrat predstavljajo videospot za novo pesem z naslovom Zemlja Koroška, ki so ga snemali od Ljubljane do Koroške.

Ekipa je za potrebe spota prepotovala dobršen del Slovenije. Lep snemalni dan se je začel v Ljubljani, se nadaljeval v Slovenj Gradcu in se prevesil v popoldan na Ravnah na Koroškem. Najbolj so uživali ob tem, ko so velik del poti prevozili s prav posebnimi registrskimi tablicami na vozilu. »Kaj je bilo na njih zapisano? No, za ta podatek pa si boste pač morali ogledati videospot,« ostaja v tančico skrivnosti in heca ovit Andrej Grobelnik.