Do vrstnikov in očeta

Severina ni dovolila, da bi obravnavali njenega sina, čeprav je bil nasilen

R.T.
3. 12. 2019, 10.07
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 15.26
Deli članek:

Fant je potreboval strokovno obravnavo, a mati ni bila za.

Profimedia
Severina Kojić

Severina Kojić (47) je skrbništvo nad sinom Aleksandrom (7), ki je bil prejšnji teden začasno dodeljen očetu, srbskemu poslovnežu Milanu Popoviću (55), izgubila tudi zato, ker ni upoštevala zahtev zagrebškega centra za socialno delo, ki jih je imel za oba starša. Kot poroča Kurir, hrvaška pevka sina ni odpeljala k psihologu v psihiatrično bolnišnico, čeprav je to zahtev omenjeni center za socialno delo.

Tretje osebe

Tako v sodnih spisih po poročanju Kurirja piše, da je Severina socialnim delavcem zamerila, da so bili v stiku z Aleksandrovim očetom, njej pa zaradi njega otežili življenje. S tem je, še piše Kurir, pokazala, da dvomi v nepristranskost strokovnih ocen. Medvedjo uslugo si je naredila tudi, ker je večkrat "zamenjala ploščo": enkrat je želela, da bi oče dobil več časa s sinom, drugič se je jezila, da ga Popović sploh noče videti.

Sodišče je zato presodilo, da je zaradi ravnanja staršev krajšo potegnil Aleksander.

Po ocenah strokovnjakov je bil oče tisti, ki je bolje prepoznaval potrebe otroka ter se pravočasno odzival na spremembe in težave. Prav tako je Popović prepoznal, kako škodljivi so za sina njuni konflikti, zato mu je po navodilih strokovnjakov nudil strokovno pomoč. Opozarjal je tudi, da se mati s sinom ne ukvarja in da del svoje starševske odgovornosti prepušča tretjim osebam.

Ni prepoznala škodljivega učinka

Center za socialno delo je zato zaključil, poroča Kurir, da Severina ne prepoznava škodljivega učinka, ki ga imajo družinske zdrahe na otroka. To je razvidno iz elektronskega sporočila, eni od zagrebških zdravstvenih ustanov poslanega 28. septembra letos, v katerem je pevka od zdravstvenih delavcev zahtevala, da naj prenehajo zdraviti Aleksandra, saj da je "zdrav in sreče otrok". Očitala jim je tudi, da hočejo iz njega "napraviti primer". Psihologi omenjene zdravstvene ustanove so jo sicer le dan opozorili, da obstajajo določena tveganja za sinov čustveni razvoj. Nadalje so prepoznali tudi, da otrok potrebuje psihološko podporo, kar pa je Severina agresivno zanikala. Po strokovni oceni je bil Aleksander nasilen do vrstnikov, občasno pa tudi do očeta. Zato so predlagali družinsko terapijo.

Aleksander je bil označen kot rizičen primer, ki potrebuje nadaljnjo strokovno obravnavo. Severina je nasprotovala tudi temu, za nadaljnjo obravnavo ni dala soglasja.

Odzvala se ni niti na predlog o družinski terapiji.