za mrzle dni

Znane Slovenke, ki preprosto obožujejo krzno

Andreja Comino
30. 11. 2019, 07.56
Posodobljeno: 30. 11. 2019, 09.24
Deli članek:

Le najbolj znani tuji modni oblikovalci so že desetletja tako priljubljeni, da na njihove mojstrovine prisegajo generacije ljubiteljev mode. V Sloveniji pa je ena takšnih najbolj znana oblikovalka krznenih oblačil Milena Eber Štimac.

Osebni arhiv
Danica Lovenjak pravi, da obožuje prijeten občutek mehkega krzna na svoji koži.

Brez njenih kot puh mehkih in toplih jaken, plaščev, rokavic, kap, šalov in drugih modnih dodatkov si zime ne predstavlja veliko dam.

V družinskem podjetju vztraja že četrta generacija, to jesen praznujejo pomemben jubilej – stoto obletnico neprekinjenega delovanja. Milena, ki je vodenje podjetja predala hčerki Mateji, med njenim porodniškim dopustom pa se je začasno spet vrnila, se spretno prilagaja modnim trendom in iz klasičnega naravnega materiala ustvarja modna oblačila tudi za mlade, ne samo dame.

Mateja Jordovič Potočnik
Novinarka Hermina Kovačič pravi, da se krzno poda h vsem oblačilom in ga z veseljem nosi.

ZAVIDLJIVA TRADICIJA 

Šopek dam, ki so rade »na toplem«: Helena Blagne, Elza Budau, Pika Božič, Polona Vetrih, Nevenka Črešnar Pergar, Štefka Kučan, Tjaša Andree Prosenc, Nuša Derenda ...

»Vsaka ženska, ki si je enkrat nadela oblačilo iz krzna, ga le težko sname, saj ji je hitro priraslo k srcu. Oblačila so mehka in topla, v njih ti še tako hud mraz ne pride do živega. Zato bi morala vsaka ženska imeti vsaj en kos iz pravega krzna. V njem je vedno videti brezhibno urejena, to pa je hkrati zelo dobra investicija, saj lahko kakovostna krznena oblačila nosite več let, nekatera celo več generacij, če pazite nanje in jih primerno shranjujete,« pove novinarka Hermina Kovačič.

Mateja Jordovič Potočnik
Metka Premerl je pogosto na družabnem parketu. Vedno je brezhibno oblečena, pogosto si nadene tudi krzno.

Njena kolegica in voditeljica Danica Lovenjak pa pravi: »Nesmiselno je razpravljati o problematiki uporabe krzna v svetu, v katerem je uporaba mesa za prehranjevalne namene nekaj povsem normalnega. Vsekakor ne podpiram mučenja živali in verjamem, da so proizvajalci oziroma prodajalci krzna glede tega ozaveščeni ter da so njihovi posli popolnoma zakoniti. Krzno je zame naravno vzdržljivo, lahko ga preprosto recikliramo, prav tako pa je biorazgradljivo – v nasprotju s plastičnimi materiali.«

Mediaspeed
Helena Blagne je znana po svoji brezhibni eleganci. Seveda ima tudi krasne kose krzna. Bel plašč ima že dolgo in ga z veseljem nosi.

Tudi Helena Blagne svojo eleganco dopolnjuje s krznom. Vedno je urejena od glave do peta, od nekdaj pa kot prava dama prisega na kakovostne materiale in odlične kroje, naj bo to pri oblačilih, ki jih nosi zasebno in za poslovne obveznosti, ali pri tistih, v katerih se na odru razdaja občinstvu.