Godec

Izjemen poklon Tinetu Staretu in čestitke Ansamblu Svetlin

N.N.
26. 11. 2019, 12.18
Posodobljeno: 26. 11. 2019, 12.34
Deli članek:

Za nami je prava glasbena poslastica, ki jo je ekipa Radia in tv Veseljak pripravila v poklon godcu Tinetu Staretu in v počastitev 30 -te obletnice Ansambla Svetlin.

Osebni arhiv
Na koncu so se na odru zbrali vsi nastopajoči.

Dvorana v Domžalah je to nedeljo zopet pokala po šivih. Ljubitelji glasbenih zgodb namreč že vedo, da tovrstnih tematskih koncertov ni za zamuditi, zato vstopnice vedno poidejo že nekaj dni pred dogodkom.

Osebni arhiv
Koncert v poklon Tinetu Staretu

To je bil že 4. koncert, ki ga je organiziral Radio Veseljak v sodelovanju s tv Veseljak, Event 24 in Občino Domžale. Tudi tokrat že uigrana ekipa ni razočarala, vsakič znova pa navdušujejo tudi glasbeniki, ki se za tovrstne dogodke še posebej pripravijo.

Osebni arhiv
Na odru sta se Mladim gamsom pridružila tudi Tone in Janko Omahna

Tokrat so vsi izvajalci (Gadi, Trio Svetlin, Ansambel Svetlin, Mladi Gamsi, Valovi, Andreja Čamernik Rampre, Hozentregarji, Leteči muzikanti, Ansambel Vikend, Slovenski muzikantje, Andrej Zeme, Marijana Mlinar, Tone Omahna, Janko Omahna, Janko Šumečnik, …) preigravali viže Tineta Stareta, kar pomeni, da so si za proučevanje načina igranja in njegovih posebnosti morali vzeti precej časa.

Osebni arhiv
Člani Ansambla Valovi so bili glasbeni sodelavci Tineta Stareta, z njim so si delili oder celih 8 let.

Pri tem jim je pomagal z nasveti, posnetki, prisotnostjo na vajah Simon Golobič, ki ničesar ni želel prepuščati naključju. To se je seveda odrazilo na odru z izjemnimi glasbenimi točkami, ki so jih popestrile še anekdote, fotografije izpred let in tudi posnetki s terena.

Osebni arhiv
Ansambel Vikend je skupaj z Jankom Šumečnokom navdušil z izvedbo Staretove najljubše skladbe, Klic kukavice.

Ansambel Tineta Stareta bi letos beležil 45 let delovanja, Tine Stare pa svoj 65. rojstni dan. Ansambel je svoje vidnejše festivalske uspehe z glasbo nanizal že v začetku 80-tih let, ko je med najmočnejšo elito legendarnih ansamblov z nasmeškom objemal osvojene Ptujske Orfeje, na drugi strani slovenske meje pa je v Števerjanu navduševal občinstvo.

Marko Novak
Leteči muzikanti so navdušili na čelu z Gregorjem Vrhovcem, ki je obiskovalcem Tineta Stareta približal tako, da si ga je bilo mogoče predstavljati v živo.

Staretova glasba je zelo preprosta in spevna, zato rada sama zleze v uho in tam tudi ostane. Ta svet je žal mnogo prezgodaj zapustil pred sedmimi leti, a ta večer je z nami ponovno oživel v glasbi, sliki in besedi.

Osebni arhiv
Hozentregarji so skupaj z Andrejo Čamernik Rampre izvedli nikoli posneto Staretovo vižo

Tudi Ansambel Svetlin je v velikem slogu obeležil 30. obletnico delovanja. Na odru smo brate Svetlin videli v svoji prvotni postavi, pa tudi v njihovi sedanji, kvintetovski.

Osebni arhiv
Gadi so se odlično ulovili v ritem Staretovih viž Triglav nas vabi, To je ta in Zlagano je bilo.

Dokazali so, da so še vedno mojstri svojega kova in pred koncertom priznali, da občutijo precej treme, kar dokazuje da je njihov odnos do poslušalcev spoštljiv in pristen. Veseli nas, da smo jih videli v lepo postavljeni zasedbi, ki je odlično uigrana in obeta še leta uspešnega delovanja.

Osebni arhiv
Na koncertu smo obudili v največji možni varianti zasedbo an. Tineta Stareta