Prekmurščina

Vlado Kreslin o poštenosti umetnika do svoje publike

E.J.
22. 11. 2019, 20.40
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 21.47
Deli članek:

Vlado Kreslin razkriva formulo, zaradi katere mu uspe razprodati koncerte, in še, zakaj lahko njegovo spletno stran beremo v prekmurščini.

Jure Zauneker
Klobuk in črna kitara sta postala zaščitni znak glasbenika Vlada Kreslina.

V svoji 40 let dolgi glasbeni karieri je Vlado Kreslin (66) nanizal vrsto svojevrstnih avtorskih pesmi in ganljivih priredb ljudskih pesmi. Tako bo tudi letos v začetku decembra že 28. leto zapored v Cankarjevem domu priredil tri dni koncertov z Malimi bogovi in Beltinško bando. Kaj je formula, da lahko tolikokrat zapovrstjo proda karte in napolni dvorano z obiskovalci? »Formula je ta, da je ni. Vsi pa imamo radi dobro glasbo in poštenost umetnika do publike. In seveda, da v njegovem ustvarjanju najdemo del sebe,« pravi dobro razpoloženi Vlado, ki predstavlja novo pesem z naslovom Kaj naj ti prinesem, draga.

Za kaj pa ga žena največkrat prosi, da ji prinese? »Žena me pravzaprav redko prosi, naj ji kaj prinesem, se pa vedno zelo razveseli rož. No, roko na srce, ko greva na tržnico, jih ona kupi, jaz jih nosim, in ko koga srečava, reče: 'Poglej, kako lepe rože mi je kupil Vlado.'«

Denis Cizar
Vlado z očetom Milanom Kreslinom, glasbeno legendo iz Beltincev.

Ponosen na prekmurščino

Vlado bo kmalu izdal tudi istoimenski album, na katerem je devet novih pesmi. Ob stoti obletnici priključitve Prekmurja matični domovini pa je Vlado na svojo spletno stran dodal poleg slovenščine in angleščine še narečje: prekmurščino. »Narečja so bogastvo jezika in naroda. Mimogrede nas navadijo tudi na to, da poleg nas živi nekdo, ki drugače govori, pa vseeno ni naš sovražnik. Mislim, da so Prekmurci 'fejst' ponosni na svojo prekmurščino, moja stran pa je požela kar precej navdušenja,« razloži Vlado.