Anja Kotar

Slovenska pevka postaja prepoznavna v Ameriki

E.J.
8. 11. 2019, 20.20
Deli članek:

Pevka, ki že več let živi s straši v Silicijevi dolini, je svoj zadnji videospot posnela doma v Sloveniji, kamor se vedno rada vrača.

Osebni arhiv
Pevka je v Kaliforniji tudi diplomirana na prestižni ameriški univerzi Berklee.

Pevka Anja Kotar (22) se z glasbo ukvarja od otroštva. Že kot deklica se je udeležila več narodnih in mednarodnih klavirskih tekmovanj, na katerih je bila večkrat nagrajena. Klavirja ni igrala le kot solistka, ampak je bila tri leta tudi del tria Allegria. Leta 2012 se je prijavila na slovenski X Factor. Čeprav je na avdiciji pred sodniki navdušila s svojo izvedbo, zaradi svoje starosti ni napredovala v naslednji krog, imela je namreč komaj 14 let. Istega leta se je z družino preselila v San Jose v Kaliforniji, saj sta tam starša odprla podjetje. Anja tako živi v slavni Silicijevi dolini, kjer vsi trdo delajo in mislijo na prihodnost, pravi. V Kaliforniji je diplomirala na prestižni univerzi Berklee College of Music, njeno glasbo pa lahko slišite tudi na tamkajšnjih radiih. Anja se sicer rada vrača v Slovenijo. »Obiščem stare starše in se sprehodim po Ljubljani,« je dejala Anja, ki je tudi videospot za zadnjo pesem posnela v Sloveniji.

Revija Vklop
Začela je na slovenskem X Factorju.

PAPIR JE ZAMENJAL TELEFON

Z Anjo so producenti televizijske hise ABC pred dvema letoma kontaktirali in jo povabili k sodelovanju v novi, prenovljeni sezoni Ameriškega idola. Ker pa je bila njena družina v državi na podlagi delovnega vizuma, je niso mogli pustiti na slepe avdicije (blind auditions), ki so predvajane na televiziji.

»Nazadnje sem bila v Sloveniji junija, ko sem posnela videospot za zadnjo pesem Digital Diary oziroma digitalni dnevnik. Idejo za skladbo sem našla v puhastem rožnatem dnevniku, ki sem ga pisala v otroštvu. Odprla sem ga in začela brati svoje misli, ob tem pa sem spoznala, da je telefon danes nadomestil papir. Pesem sem napisala ob klavirju, doma v San Joseju, dokončana pa je bila v Los Angelesu z Noahom Taylorjem.« Anje se morda spomnite tudi izpred treh let, ko je poskusila srečo na Emi, danes pa je diplomantka prestižne univerze Berklee College of Music, na kateri se šolajo najbolj glasbeno nadarjeni. Njeno ime je prepoznavno tudi v ZDA, saj o njej pišejo večji glasbeni blogerji, njeno glasbo pa predvajajo ameriški študentski radii.