Tudi pri nas smo že dobro posvojili praznik noč čarovnic oziroma, po angleško, halloween, ko se otroci pa tudi starejši preoblečejo v čim bolj strašne kostume in izrezujejo buče. Taya Damjan, voditeljica na Hitradio Antena in žena smučarskega skakalca Jerneja Damjana, se praznika veseli zaradi hčerke Niki, ki komaj čaka, da se obleče v kostum, medtem ko si bo sama le nataknila kakšne rogove. »V čarovnico se nisem nikoli našemila, sem si pa vedno želela čarati. Želela sem, da moja punčka oživi, a ni uspelo. Zdaj bi spet rada čarala, Niki si namreč želi postati samorog. Pravi, da bo v knjižnici našla knjigo, kjer piše, kako se spremeniš v samoroga, ampak mislim, da brez čarovnije ne bo šlo,« pravi v smehu in dodaja, da se pravzaprav najbolj veseli prostih dni. Pa buče? »Seveda izrezujemo buče, vsi. Po navadi v vrtcu in potem še doma, da malo okrasimo stopnišče ali balkon.»

2_ taya damjan haloween3
Osebni arhiv
V družini Damjan doma pečejo »halloween« piškote in rezljajo buče.

PONOSNA NA AKTIV KMEČKIH ŽENA

Pevka in fatalna ženska leta Natalija Verboten pa noči čarovnic ne praznuje. »Ne šemimo se. Buče pa seveda izrezujemo, saj prihajamo iz krajev, kjer jih okoli nas precej gojijo in je to pravzaprav kar krajevna tradicija – vsako leto v domačem kraju aktiv kmečkih žena priredi razstavo buč, kjer je razstavljeno vse v povezavi z bučami. Letos je bila razstava septembra. Na ogled so najdaljše, najkrajše, največje, najtežje, skratka, najbolj zanimive in različno izrezljane buče, nekatere so prave umetnine. Sodeluje celotna krajevna skupnost, tudi šola, vrtec, in sem prav vesela ter ponosna na aktiv kmečkih žena, da to tradicijo v kraju ohranjajo tako živo,« se razgovori Natalija, ki sicer živi v Zgornji Kungoti s svojim Dejanom ter sinovoma Maxom in Oskarjem.

3_Natalija Verboten buče
Osebni arhiv
Natalija Verboten rada izrezuje buče, obiskala je tudi razstavo buč v domači Zgornji Kungoti, kjer so na ogled najrazličnejše buče.

Natalija Verboten
Osebni arhiv
»Pri nas doma se ne šemimo za noč čarovnic,« pravi Natalija, ki jeseni najraje uživa zunaj s sinovoma Maxom in Oskarjem.