Je predstava podvig? Hm. Fanta sta v bistvu opravila podvig že pred njo, saj sta se res povzpela na očaka, na naš simbol in ponos, Triglav. Čeprav, ja, osvojitev domovanja belega kozoroga z zlatimi rogovi je bila večji podvig za Perico: do zdaj je namreč osvajal le »vrhove« v višini Golovca.

In drugič, če zanemarimo, da Perica med predstavo taistega kozoroga na poti tudi sreča – srečanje je vrhunsko! –, je priljubljeni komik premagal strah pred višino. Pred prepadi. In premagal je črevesne težave, ki jih je povzročila priljubljena hrana gornikov, ričet.

ČASOVNICA

Nobene alpinistične izkušnje in nobena vremenska napoved (Aleš lepo »nasadi« vremenarje in njihove zavajajoče nejasne napovedi) ne pomagajo, če ni sreče. Aleš je očitno res nima, saj je bil ta vzpon na vrh zanj že tretji  a tam ga je vedno pričakala megla. Časovnica torej ni bila posrečena, a Perica je bil nad pogledom z vrha »navdušen«. Jasno, da je bil, če pa je videl le »čudovito« meglo!

pol 06
Vito Tofaj
Režiser predstave Slovenec in pol Uroš Kuzman, direktorica SiTi teatra Ana Kajzer, Perica Jerković in Aleš Novak

POMOČ

Zato pa lahko zapišemo, da je predstava »sončna« in zlahka pomaga razbliniti slabo voljo. Večina se smeji že, ko se odpravijo na predstavo, v kateri nastopata Aleš Novak in Perica Jerković. Smeh je zagotovljen! Ko smo že pri pomoči: če je Perica na vrhu videl … no, en velik nič, je v SiTi teatru na vrhu stopnic stala maketa Aljaževega stolpa. In ob njej je stal gospod, ki je s pomočjo posebnih očal lahko vsakomur ponudil sicer »le« virtualni, a resnični pogled z najvišjega slovenskega vrha. Perica jih ni preizkusil. Morda se bo še kdaj povzpel na Triglav? Le kar! Upamo le, da nas bo takrat povabil s seboj: pot z njim (z njima) bo vsekakor zabavna.