Temu so na Radiu Aktul naredili konec! Zahvaljujoč digitalni tehnologiji DAB+ je ta po novem slišen v vseh slovenskih regijah. In ne samo to, tudi frekvence so preteklost!

Z DAB+ si poslušalcem ni več treba zapomniti in iskati frekvence njihovega priljubljenega radijskega programa, saj je iskanje poenostavljeno.

Uporabniki lahko na sprejemnikih poimensko izbirajo radijske programe, ki jim želijo prisluhniti.

Ker preko FM frekvenc Aktual ni bil dosegljiv povsod, so se na željo številnih Aktualovcev odločili, da poskusijo pridobiti pravice za oddajanje preko novega digitalnega sistema DAB+. IN USPELI!

Ker se morda sliši malce zakomplicirano, so se za pomoč pri razlagi in za lažje razumevanje obrnili na vodjo tehnike radijskih postaj Medie24 Simona Pišljarja.

Kaj pravzaprav je DAB+?

DAB+ je sistem prizemnega oddajanja radijskih postaj. Za sprejem signala potrebujete radijski sprejemnik, ki ima oznako DAB+, ti sprejemniki pa še vedno sprejemajo tudi že poznane FM frekvence.

Na trgovskih policah že lahko najdemo tudi avtomobilske radijske sprejemnike za sprejem DAB+. Tudi proizvajalci avtomobilov v določene modele že serijsko vgrajujejo DAB+ radijske sprejemnike. Vseeno priporočam, da se pri nakupu novega avta pri prodajalcu pozanimajte ali je sistem že vgrajen ali ne.

Razlika med FM in DAB+ sistemom?

Naj takoj povem, da se FM omrežij ne ukinja, DAB+ teče vzporedno. Ima pa DAB+ boljšo pokritost, zagotavlja kvalitetnejši zvok brez šumov in brez izpada signala.

Za poslušanje Aktuala preko DAB+ omrežja potrebujem…

DAB+ sprejemnik. Pred nakupom preverite ali je vaše gospodinjstvo že priključeno v DAB+ omrežje (rtv.si), pri nakupu pa bodite pozorni na končnico +. DAB+ sprejemnik ima že nastavljeno avtomatsko iskanje radijskih postaj in jih tudi takoj najde.