MEJA LJUBEZNI?

Pogovori o ljubezni so pogovori v tišini

Vito Tofaj
15. 10. 2019, 20.39
Deli članek:

Pred predstavo smo se v zagati, a logično vprašali: kako bo Jernej premaknil mejo, ki v ljubezni in še bolj med pogovori o njej ne obstaja?

vito tofaj
Igralec Srđan Grahovac se je torte lotil »po črnogorsko«: razkosal jo je kot … no, zrezek.

»Psst!« Ko smo pred odmorom vstopili v Dramo, nam je, s kazalcem na ustnicah, stroga hostesa takoj dala vedeti, kakšna je predstava.

Ne govorite! Ne pišite sporočil. Še dihajte tiho! No, lahko se smejite. Izrazito tišino v dvorani je večkrat zmotil glasen smeh. Zmotil? Nak! Smeh je vedno dobrodošel. In ko smo se priključili predstavi, smo razumeli, zakaj se gledalci smejijo. Kar raje ugotovite še sami. Je vredno ...»Predstava je sicer res dolga tri ure,« je dodal znanec, »a niti en trenutek dolgočasna!«

vito tofaj
Šreya, igralka Mariša Milovanović, glasbenica/režiserka Kukla in igralka Zvezdana Novaković.

ZAGATA? 

Če smo se pred predstavo znašli v zagati, se v njej še zdaleč ni znašel režiser Jernej Lorenci in, iskreno pripominjamo, čudovita zasedba: Janez Škof, Maruša Majer, Zvezdana Novaković (Slovenija), Jelena Leban, Karmen Bardak, Srđan Grahovac (Črna gora), Barbara Folchitto, Daniele Gaggianesi (Italija), Krist Lleshi in Matia Llupa (Albanija), ki so vsi avtorji besedila. Zato predstava, dobesedno, ŽIVI. Režiser je z njimi – in s preverjeno ekipo: Matic Starina (dramaturgija), Branko Hojnik (scenografija), Branko Rožman (glasba) in Gregor Luštek (koreografija)  zgradil temelj predstave. Močan temelj!

vito tofaj
Režiser Jernej Lorenci in koreograf Gregor Luštek

SODELOVANJE

Lorenci, ki počasi že postaja (če že ni) ikona slovenske (evropske?) režije, se med delom nikoli ni postavljal na »piedestal«, ni vzel v roke »režiserske paličice« in igralcem zapovedal vsakega giba … ter določil izgovorjave vsake besede. Ja, Jernej od igralcev – kot pravzaprav vedno od sebe – zahteva le popolno predanost predstavi. A tega še nikoli ni storil tako izrazito kot prav med pričujočo predstavo, v kateri je igralec središče in najpomembnejši element uprizoritve, iz katerega izhaja vsebina. V dotičnem primeru bistvena sestavina vseh nas: ljubezen.

Vito Tofaj
Trikratni svetovni prvak v BMX Freestyle Experts Simon Stojko Falk je predstavo snemal: kot vedno z očetom Tonetom Stojkom (mama je pevka Neca Falk).