Trgatev

Zvezdniški užitki med slovenskimi brajdami

Andreja Comino
10. 10. 2019, 06.55
Deli članek:

Vinogradniki se skozi vse leto trudijo delati v vinogradih, da potem jeseni pobirajo plodove svojega dela. Trgatev je eden najbolj priljubljenih opravkov, ki ga obožujejo tudi številni znani obrazi.

osebni arhiv
Urška Drofenik je na trgatev peljala svoja otroka Matica in Klaro.

Ko grozdje dozori, ga je treba čim prej pobrati. In takrat pride prav vsak par (delovnih) rok. Tisti, ki imajo več trt, za pomoč najamejo delavce, drugi, ki se z vinogradništvom ukvarjajo bolj ljubiteljsko, pa na pomoč pokličejo prijatelje in sorodnike.

Bernarda Žarn uživa pred kamerami in na voditeljskih odrih, a ob koncih tedna rada Ljubljano zamenja za Posavje, od koder prihaja. Na trgatvi se je izkazalo, da lepa voditeljica tudi po več kot dveh desetletjih življenja v prestolnici ni pozabila, kako se trga grozdje. Prav spretno je rezala grozde in jih metala v kanto.

UŽIVA V TRADICIJI

Skorajda ni opravka, ki se ga ne bi lotila priznana modna oblikovalka Urška Drofenik, ki v jesenskih dnevih zelo uživa tudi v trgatvi in nabiranju gob. Ljubezen do opravil in narave pa prenaša tudi na svoja otroka Klaro in Matica, ki ju vzame s seboj v gozd ali vinograd.

PODPIRA VSE VOGALE PRI HIŠI

Simpatična Dolenjka je dolgo delala na borzi, nato pa pustila službo in se lotila posla svojega »vinogradniškega« tasta. Zdaj povsem obvlada skrivnosti pridelave vina, cenjena pa je tudi kot promotorka žlahtne kapljice in svetovalka, kako jo najbolje združiti s hrano.

osebni arhiv
Bernarda Žarn uživa pred kamerami, a tudi v vinogradu je prav spretna.

PRAVI PROFESIONALEC V VINOGRADU

Psihoanalitik Roman Vodeb je v teh jesenskih dneh še posebej vesel, da se je lotil dela v vinogradu. Na trgatvi je bil videti kot pravi profesionalec, ki mu ni bilo prav nič težko nositi težkih brent slastnega grozdja. In ker ima o vsaki stvari svoje mnenje, ga ima seveda tudi o vinu in alkoholu.

Osebni arhiv
: Roman Vodeb je bil na trgatvi zelo dobre volje.