ZVEZDNIK

»Tistemu, ki 'fejka', ne bo nikoli uspelo!«

N.S.
4. 10. 2019, 20.40
Deli članek:

V čudovitem ambientu nove vinoteke na Ljubljanskem gradu smo uživali v ekskluzivnem druženju s hrvaškim šarmerjem, večkrat nagrajenim glasbenikom Petrom Grašem. V zabavnem in iskrenem pogovoru nam je zaupal nekaj sočnih zanimivosti.

M24
Največ mu pomeni, da se ljudje vračajo na koncerte in pojejo njegove pesmi.

Petar, danes lahko nazdravimo tudi na vašo nedavno nagrado porin, ki ste jo prejeli za pesem Ako te pitaju. Gre le za najuglednejšo hrvaško glasbeno nagrado ...

Glasbenik nam je zaupal, da si v življenju želi samo zdravja, dobre zabave in dobrih ljudi okoli sebe. »Seveda pa si želim, da me čarovnija, ki se zgodi, ko zaprem oči in zaigram, nikoli ne zapusti.« 

Ja, lahko nazdraviva tudi temu. Nagrad sem v karieri dobil že ogromno. Porina sem letos prejel prvič, čeprav sem bil do zdaj za to nagrado nominiran že vsaj desetkrat. Dobil sem jo pa zdaj, ko sem napolnil že vse največje arene v regiji. Seveda sem bil počaščen, ampak zame je še vedno največja nagrada publika, ko poje moje pesmi. Ko sem bil mlajši, so mi bile nagrade seveda super, še posebej za ego, danes pa je drugače; čisto vsako nagrado spravim na vidno mesto, saj jih razumem kot znak spoštovanja, a več kot kipec mi pomeni dober koncert.

In teh se veselite čisto vsakič, ko nastopate pri nas. Vemo namreč, da obstaja velika ljubezen med vami in slovensko publiko, kajne?

Ja, res je, naša ljubezen traja že več kot 20 let in tu, pri vas, sem imel dejansko nekaj najlepših koncertov v življenju. Spoštovanje do slovenske publike traja že od začetka moje kariere in bo trajalo za vedno.

Še posebej se veselite svojega prvega samostojnega koncerta v Stožicah. Kaj nas čaka? Kakšno presenečenje?

V življenju vsakega glasbenika je vedno vznemirljiv občutek – nekje nastopiti prvič. V Ljubljani, ki mi je zelo pri srcu, sem nastopil že večkrat, a tokrat, 15. novembra, bom imel čisto prvič v Stožicah samostojni koncert in prvega ne pozabiš nikoli. Tako je bilo tudi, ko sem prvič nastopil v svojem mestu v splitski areni. Cilj je, da naredimo nekaj velikega. To bo zares poseben večer, v katerem bomo slavili veselje in življenje. To bo pravi spektakel, poln svetlobnih učinkov in vsega. Tako kot jaz vidim koncert, ko grem poslušat kakšno svetovno zvezdo.

M24
Petar Grašo komaj čaka, da bo novembra nastopil v Stožicah in zapel svoje uspešnice.

Vaše pesmi so zelo življenjske in bodo zagotovo živele še dolgo, ravno zato, ker so realne. Mislite, da je to recept za dobro pesem?

Vsak, ki ustvarja pop glasbo, si želi najti recept, kako narediti hit. A recepta za to ni! Če bi obstajal recept, bi vsi delali po njem in vse bi bilo hit. Potrebni so tudi talent, trdo delo in sinergija s publiko. Jaz imam tudi srečo, da sem delal z najboljšimi ljudmi v poslu. In potem se je zgodila čarovnija, nastale so super pesmi. Nekomu uspe, spet drugemu ne. Za uspeh ni recepta. Jaz sem to, kar sem, in to je ljudem všeč. Jaz rad pojem kjerkoli, tam, kjer vidim, da so ljudje dobri in je energija super. Če »fejkaš«, ti ne bo nikoli uspelo.