V slovo

Umrla je ena najbolj cenjenih opernih pevk: usodni so bili zapleti po poškodbi hrbtenjače

A.S./STA
1. 10. 2019, 10.27
Deli članek:

V 75. letu starosti je v ponedeljek umrla ameriška sopranistka Jessye Norman.

Profimedia
Jessye Norman

Ena najbolj cenjenih opernih pevk in večkratna dobitnica nagrade grammy je umrla v bolnišnici v New Yorku, obdana s svojimi najbližjimi. Usodni zanjo so bili zapleti po poškodbi hrbtenjače leta 2015, odpovedalo ji je več organov, poročajo tuji mediji.

"Izjemno smo ponosni na njene glasbene dosežke in na dejstvo, da bo navdih, ki ga je podarjala občinstvu po vsem svetu, še naprej vir veselja," je zapisala pevkina družina, ki je tudi sporočila novico o smrti.

V newyorški Metropolitanski operi, kjer je Jessye Norman pela v več kot 80 predstavah, so izpostavili njen "čudoviti ton, izjemno moč in glasbeno senzibilnost". V ponedeljek so ji tudi posvetili predstavo Porgy in Bess. "Jessye Norman je bila ena največjih umetnic, kar jih je kdajkoli pelo na našem odru," je zapisal generalni direktor Peter Gelb in dodal: "Njena dediščina bo živela večno."

Jessye Norman se je rodila 15. septembra 1945 v ameriški zvezni državi Georgia. Glasbo je študirala v Washingtonu. Večji del zgodnje kariere je preživela v Evropi. Debutirala je leta 1969 v Nemški operi v Berlinu kot Elisabeth v Wagnerjevem Tannhäuserju.

Bila je ena prvih Afroameričank, ki je uspela v opernem svetu ter zaslovela po izvedbah del Richarda Wagnerja. Njen širok glasbeni repertoar, ki je vključeval tudi jazz izvedbe, so med drugim sestavljala še dela Francisa Poulenca, Leoša Janačka, Bele Bartoka, Giuseppeja Verdija, Richarda Straussa in Arnolda Schönberga.

V newyorški Metropolitanski operi je debutirala leta 1983. Kot ena najbolj priljubljenih opernih pevk 80. in 90. let minulega stoletja je pela na inavguracijah ameriških predsednikov Ronalda Reagana in Billa Clintona ter na slovesnosti ob 60. rojstnem dnevu britanske kraljice Elizabete.

Prejela je štiri grammyje za glasbene dosežke ter grammyja za življenjsko delo. Je tudi dobitnica nacionalne medalje za umetnost, ki jo podeljuje ameriška vlada.