Poseben status pri kraljici

Šele zdaj je znan razlog, zakaj je Sophie kraljičina ljubljenka

snč
1. 10. 2019, 06.55
Deli članek:

Soproga najmlajšega sina britanske kraljice Elizabete, princa Edwarda, že skoraj desetletje velja za osebo, ki ima pri kraljici čisto poseben status.

Profimedia
Sophie in Meghan sta se kraljevih dogodkov večkrat udeleževali v paru.

Sophie, grofica Wesseška, je tako poimenovana kot kraljičina ljubljenka, zaupnica, družabnica in podobno. Prav ona je tista, s katero gre kraljica najraje k nedeljski maši na posestvu Sandringham – drugi se za to čast borijo, Sophie pa menda vsak teden sproti za spremstvo zaprosijo.

SPROŽITEV UGIBANJ

Različne špekulacije, s čim si je Sophie pridobila tolikšno naklonjenost prve monarhinje sveta, so se prav razbohotile letos poleti, ko je kraljica soprogi vnuka princa Harryja, Meghan Markle, za 38. rojstni dan kot darilo namenila osebno mentorico Sophie.
Takrat se je kraljici priznalo, da je njeno darilo izjemno pametno in premeteno. Meghan namreč s svojimi zahtevami po umirjenem življenju, čim bolj skritim pred očmi javnosti, ves čas precej razburja. Svoje zahteve tudi sporoča dokaj netaktno, saj še ne obvlada komuniciranja kot aristokratka.

S povsem enakimi težavami pa se je kot prinčeva partnerica in nato soproga srečevala danes štiriinpetdesetletna Sophie. Tako kot je imela Meghan pred vstopom na dvor uspešno samostojno igralsko kariero, je Sophie briljirala kot vodja več avtomobilskih salonov. Kaj kmalu po poroki pa si je tudi ona naredila načrt, da bo z možem in otrokoma živela čim bolj oddaljeno od dvora, na potomce z Edwardom niti nista prenesla kraljevskih titul niti jih nista postavila v vrsto za prestol. In prav vse zastavljeno je Sophie brez vsakršnega pompa elegantno izpeljala, a se ob tem niti enkrat ni izognila dolžnostim, ki ji kot vojvodinji pripadajo.
Taktna poteza, ki je poveličevala kraljičino pamet ter Sophiejino prefinjenost in diplomacijo, sicer odgovora, zakaj jo kraljica tako čisla, ni dala.

RAZLAGA

Zdaj pa je z dvora pricurljala informacija, ki se zdi zelo verjetna in sovpada s čutenjem vseh mater, ki želijo svojim otrokom vse najboljše. In kraljica v tem primeru zagotovo ni izjema.

»Vse zakonske polomije njenih otrok so kraljico prizadele v dno srca. Tiho je trpela, a njen žalosten pogled je bil zgovoren,« je povedal vir z dvora in tudi poznavalsko navedel, kaj vse je kraljico pri partnerjih njenih otrok motilo.

Ko se je kot prva leta 1992 od kapitana Marka Phillipsa ločila njena hči Anna, je to kraljica še dokaj umirjeno sprejela, a je bila v šoku, ko se je hči že nekaj mesecev pozneje poročila s poveljnikom Timothyjem Laurenceom. »Taka hitrost ne more prinesti nič dobrega,« je menda komentirala.

Potem pa sta se leta 1996 ločila še sinova, princ Andrew od Sarah Ferguson in princ Charles od princese Diane.
In po vseh polomijah se je leta 1999 kraljičin najmlajši sin kar na hitro poročil s Sophie Helen Rhys-Jones ter se na materino velikansko veselje iz nekdaj nejevoljnega možakarja spremenil v sproščenega in veselega moškega ter izjemno skrbnega očeta. »Kraljica v njej vidi dobrega angela in v resnici se Sophie v svojih vlogah žene, matere, snahe in uradne predstavnice kraljeve palače še nikoli ni nikomur izneverila,« je povedal vir.

Reuters
Princ Edward s soprogo Sophie.