Brez dlake na jeziku

Sloviti televizijski voditelj Greto označil za razvajenko, razburil tudi hčerko

R.T.
30. 9. 2019, 10.02
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 13.25
Deli članek:

Vsakdo, ki je kdaj spremljal bodisi Top Gear bodisi The Grand Tour, si je lahko predstavljal, kaj bi si o njej mislil Jeremy Clarkson.

Profimedia
Jeremy Clarkson

Dvomov zdaj ni več. Jeremy Clarkson, ki je nekoč vodil avtomobilistično oddajo Top Gear, zdaj pa The Grand Tour, se je v svoji kolumni v časniku The Sun lotil Grete Thunberg16-letne švedske aktivistke Ta je pred tednom dni na podnebnem vrhu Združenih narodov okarala svetovne voditelje, da ne naredijo dovolj za okolje. Britanski televizijski voditelj ni ostal tiho. "Kako si drzneš odpluti v Ameriko na jahti iz ogljikovih vlaken, ki je nisi izdelala in ki stane 15 milijonov funtov, ki jih nisi zaslužila, in ki ima zasilni dizelski motor, ki ga nisi omenila. Mi smo vam dali mobilne telefone in namizne računalnike in internet. Mi smo ustvarili družabna omrežja, ki jih uporabljate vsak dan, mi vodimo banke, ki za vse to plačujejo; kako si torej drzneš stati tam in nas karati, ti razvajena mula," je bil oster Clarkson. Kljub temu, da je priznal obstoj globalne krize, ki bi lahko postala še begunska, je Greto pozval, naj se vrne v šolo. Ob tem ji je zabrusil, da je znanost tista, ki bo opravila s problematiko, in ne "mrščenje in kričanje vsakih pet minut". Za zaključek je še zapisal: "Zato bodi pridna punca, utihni in jim pusti, da nadaljujejo."

Njegova hčerka Emily Clarkson očitno ni takega mnenja. Med očetom in hčerko se je malce kresalo na twitterju, potem ko je ena zapisala, kako lepo bi bilo, če bi vsi moški srednjih let lahko tako lepo govorili z Greto, kot je o njej pisal britanski komik John Bishop. Clarkson je na to zapisal, da bi bilo lepo, če bi se Greta naučila olike, na kar mu je Emily odvrnila, da ženski ni treba biti vljudna, da pove svoje.