Razkošje

FOTO: Najbolj bleščav dvor? Vsekakor Nizozemski!

N.S.
20. 9. 2019, 20.25
Deli članek:

Razkošje, s kakršnim se obdajata nizozemski kralj Willem-Alexander in soproga kraljica Maxima, je primerljivo edino s tistim, ki si ga je omislil tajski kralj Maha Vadžiralongkorn.

Profimedia
Žive barve so znak, da je bila glavna pri opremi kraljica.

A Maha vlada na drugem koncu sveta, v Evropi je aristokracija bolj zadržana. Brez dvoma dragocenosti, tudi večje od nizozemskih, obstajajo na vseh gradovih in v vseh palačah, a ostajajo skrite očem javnosti.

Ob holandskem državnem prazniku, ki je vsako leto tudi dan, ko parlament spet začne z delom po poletnih počitnicah, sta kralj in kraljica spet zablestela, da je jemalo sapo.

VEČ KOT ODLIČNO

Pred parlament sta se vladarja pripeljala v eni od najbolj dragocenih kočij na svetu, okrašeni z zlatom in dragimi kamni ter umetelno poslikavo. Tudi kraljev nagovor vladi in poslancem je potekal z dvignjenega prostora, ki je namenjen njegovi visokosti. Sedeža, ki v parlamentu pripadata kralju in kraljici, pa sta tako ali tako oblikovana kot razkošna prestola.

Fotografije z imenitnega dogodka so takoj preplavile nizozemske medije, vse zapise pa je prežemal velikanski ponos na njihovo kraljevo družino in vse, kar ji pritiče.

Celo modne rubrike so bile zapolnjene z isto zgodbo, le da je bil poudarek na kraljici in njeni garderobi, ki je od vseh modnih kritikov pridobila oceno »več kot odlično«, pa dragocenega nakita niti niso jemali v zakup.

VPOGLED V PALAČO

Le dan po prazniku pa sta kralj in kraljica z javnostjo delila fotografije svojega doma, palače Huis ten Bosch, kar v prevodu pomeni Hiša v gozdu. Prenova je trajala več let, in čeprav so se zadnja dela končala šele zdaj, sta se kralj in kraljica s svojimi tremi hčerami v palačo vselila že januarja.

Palača Huis ten Bosch kraljevi dinastiji pripada že več stoletij, nazadnje pa je v njej živela kraljica Beatrix – vse do leta 2014, ko je abdicirala in prestol prepustila sinu. Že istega leta so stavbo začeli prenavljati po navodilih kraljice Maxime, ki je znana po svoji ljubezni do ekstravagance in močnih barv, zato je bilo zanimanje, kaj se bo iz njenih želja izcimilo, seveda velikansko.

Fotografije so razkrile, da je novi kraljevi dom še bolj razkošen, kot se je pričakovalo, koliko je obnova stala in v kolikšnem delu so jo plačali iz davkoplačevalskega denarja, pa ni znano.

A Nizozemcev to, kot kaže, niti ne zanima, saj kralja in kraljico obožujejo, kar dokazujejo tudi javnomnenjske raziskave, v katerih svojo pripadnost kraljevi družini jasni izražajo.