SLASTNO

Omamne vonjave po zvezdniškem bograču

Andreja Comino
12. 9. 2019, 20.27
Deli članek:

Slovenija je kljub majhnosti dežela odlične hrane in številnih odličnih kuharjev. Enkrat letno se v Lendavi na največjem kulinaričnem dogodku v Sloveniji – Bogračfestu – zberejo ljubitelji te jedi. Med njimi je bilo letos tudi veliko znanih obrazov.

Mediaspeed
Odličen bograč sta skuhala Špela Golob, ki je kuhalnico vrtela v Masterchefu, in zmagovalec Masterchefa Anže Kuplenik.

Bograč ima posebno mesto v srcih domačinov Lendave, kjer že več kot desetletje poteka največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji.
Prireditev je pravzaprav festival kulinarike, na katerem se ob bograču, tradicionalni vinogradniški jedi, zvrstijo tudi ostale domače dobrote. Ob tej pestri kulinarični ponudbi ne smemo pozabiti niti na ponos vinogradnikov, na rujno vino, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev. Tako je v Lendavo prišlo več kot 10.000 ljudi, na tekmovališču pa se je v skupni dolžini 700 metrov letos pomerilo 100 ekip, ki so se potegovale za naziv mojstra bograča in naziv najlepše urejeno tekmovališče. Najboljši bograč je po oceni komisije skuhala ekipa Dolgovaščanov.

Mediaspeed
Tanja Žagar ni kuhala, je pa z veseljem zabavala ljudi in pa poskušala skuhane bograče.

MASTERCHEF UŽIVAL V SPROŠČENEM VZDUŠJU

Na tokratnem Bogračfestu je sodeloval tudi aktualni zmagovalec oddaje MasterChef, 20-letni Anže Kuplenik, ki pravi, da je skrivnost dobrega bograča že začetek, torej pravilno prepražena čebula, ter mehko in lepo prepraženo sočno meso, ki mora biti še lepo začinjeno. O sodelovanju na prireditvi, ki je seveda tudi tekmovalnega značaja, pa je dejal: »Pritisk je zagotovo manjši kot na televiziji, najbolj prepriča izjemno sproščeno vzdušje, v katerem res uživam.« Anžetova ekipa je bila le ena od stotih, ki so se potegovale za zmago.

Mediaspeed
Čeprav ju loči precejšnja razdalja, se Ignac Naci Rajh iz znane prekmurske gostilne Rajh Miha Ledinek, šef gostilne Ledinek na Šmarni gori odlično razumeta. Skupaj pa sta združila moči in skuhala okus

Mediaspeed
Kulinaričnih dobrot se niso branili niti pomembni gostje: župan Budimpešte István Tarlós, slovenska veleposlanica na Madžarskem Ksenija Škrilec in župan Lendave Janez Magyar.

PADALI SO REKORDI

V Lendavo so namreč prišli kuhat ljubitelji dobre hrane iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Porabili pa so rekordno veliko sestavin: 400 kilogramov mesa in prav toliko krompirja, 260 kilogramov čebule ter šest kilogramov česna.