kaj podariti

Darila bodoči kraljici: od dragih kamnov do bonov

S.N.Č.
9. 9. 2019, 20.29
Deli članek:

Svečanost ob potrditvi njene kraljevske visokosti princese Ingrid Alexandre z Norveške je bila pomembnosti dogodka primerna: na moč imenitna in s kraljevsko smetano med gosti.

Reuters
Princesa Ingrid velja za zelo radoživo, a dolžnosti, ki ji pripadajo s statusom bodoče kraljice, vestno opravlja.

Tradicionalni norveški običaj, potrditev, je podoben zakrament kot krst, le da gre za zaobljubo cerkvi in državi in je obvezen za vse ožje člane dinastije Glücksburg.

Petnajstletna bodoča norveška kraljica jo je opravila v kraljevi kapeli v kraljevski palači v Oslu, kamor so ji povabljeni prinesli tudi darila. Nekateri aristokrati, ki se dogodka niso mogli osebno udeležiti, so darila dostavili prek svojih odposlancev, o priljubljenosti princese med ljudmi pa pričajo pozornosti, ki na dvor redno prihajajo še teden dni po krstu.

Končno pa so z norveškega dvora pricurljale tudi informacije, kakšna so darila.

Reuters
Princesa z družino: očetom princem Haakonom, mamo princeso Mette-Marit, bratom Sverrom Magnusom in polbratom Mariusom Borgom Høibyjem.

DRAGOCENOSTI

Za darilo, ki je vzbudilo največ pozornosti, sta poskrbela kralj Harald in kraljica Sonja. Vnukinji sta podarila drago norveško narodno nošo, bunad. Umetelni kostum je rekonstruirana ženska obleka, zasnovana na podlagi risb v letih 1800–1850. Po oceni strokovnjakov je bunad vreden več kot 10 tisoč evrov.

Najdražje darilo je, kot se spodobi, prinesel princesin krstni boter, ki je tudi prvi prižgal svečo ob posvetitvi, španski kralj Felipe: umetelno izdelana in mladostniško oblikovana pisana ogrlica, narejena iz samih poldragih in dragih kamnov.

Danska kraljica Margareta pa je princesi prek veleposlaništva poslala iz plemenitih kovin in dragega kamenja oblikovano dizajnersko zapestnico, poimenovano Daisy, kar je seveda kraljičin vzdevek

Reuters
Z očetom, prestolonaslednikom princem Haakonom, sta takole pomahala z balkona kraljeve palače.

NENAVADNA DARILA

Pri darilih iz kraljevih krogov je šlo za povsem pričakovane izdelke, zato pa so toliko bolj presenetila nekatera druga in tudi naslovi, s katerih so prihajala na dvor.

Vrhovno norveško sodišče je podarilo kopijo klopi, kakršna je bila nekoč v krstni hiši princesinega pradedka kralja Olafa v hiši v Appletonu v Veliki Britaniji.

Norveška vlada je v čast princesi preimenovala naravni rezervat v Bygdøyju, ki se po novem imenuje Prinsesseåsen – Princesin hrib. Od parlamentarnih poslancev pa je princesa ob zakramentu prejela pohodniško opremo in tečaj plezanja po skalah.

Norveško turistično združenje je Ingrid podarilo gorski suknjič in dva klobuka, od okrožnih glavarjev na Norveškem pa je princesa prejela darilni bon za tečaj surfanja.

Reuters
Prvo svečo ob potrditvi je prižgal princesin boter, španski kralj Felipe.