Avgusta so nastopili v hrvaškem Labinu, kjer smo v intervjuju s frontmenom skupine Željkom Kovačevićem iz prve roke izvedeli sočne podrobnosti o albumu, o skupini in presenečenju za Slovence.  

Že več kot deset let ste del tako imenovane nove srbske scene, ki jo krojite s prepoznavno mešanico raznovrstnih glasbenih žanrov. Obstaja kakšen recept, po katerem jih kombinirate med seboj, ali je to plod spontane kreativnosti?

Gre za spontano kreativnost, saj se ne želimo omejevati s katerimkoli žanrom, to je bila tudi naša začetna ideja. Ustvarjanje glasbe je za nas igra, ne nekaj načrtnega, saj ne ustvarjamo glasbe zato, da bi bili uspešni – že na začetku smo namreč dojeli, da najbolje delujemo ob ustvarjanju, in zato smo tudi nadaljevali v tej smeri. Še dandanes ustvarjamo glasbo tako, kot jo čutimo, ter ta proces doživljamo kot igro, kar menim, da je tudi najboljši recept za uspeh.

Člani zasedbe izhajate iz različnih glasbenih svetov, vsak s svojim glasbenim predznanjem in izkušnjami. Ste tudi karakterno tako raznoliki? Kako poskrbite, da ta fuzija karakterjev tudi znotraj skupine ostaja ubrana?

Seveda. Na odru nas je sedem. To je ekipa, ki v kombiju redno potuje po območju bivše Jugoslavije in tudi širše, na primer tonski mojster Lale ter voznik Šone. Devet nas je, zato je logično, da si karakterno nismo podobni, kvečjemu precej različni. Prav tako glasbene zvrsti, ki jih poslušamo. A se vseeno razumemo, tolerantni smo drug do drugega in to je pomembno. Zato tudi obstajamo že tako dolgo.

Na kakšen način po navadi razrešujete nesoglasja znotraj skupine, če se sploh pojavijo?

Bi rekel, da s tišino. Tiho smo in se umirimo. Vsak ima kdaj trenutek slabe volje, ko postane vznemirjen iz takšnih ali drugačnih razlogov. Te trenutke je treba prepoznati in mi jih, hvala bogu, drug pri drugem prepoznamo, zato takrat utihnemo in se pomirimo. Precej poredko se zgodi, da nek konflikt preraste v nekaj več.

Novembra boste spet zavzeli Ljubljano. Kaj lahko pričakujemo tokrat?  

Ko smo nazadnje nastopili v Kurzschlussu, je bilo fantastično – to je bil pravzaprav eden od naših najboljših nastopov v Ljubljani. Tokrat bomo 24. novembra v Kurzschlussu ponudili nekaj drugačnega in nastopili v širši zasedbi, za kar v Ljubljani do zdaj nismo imeli priložnosti. Torej bomo ponudili nekaj več v primerjavi s standardnim setom in nastopi, ki jih sicer izvajamo.

Prvič v Sloveniji boste predstavili nov material z zadnjega albuma Glava. Na kakšen način se ta album razlikuje od prejšnjih?

Vsak album se razlikuje od ostalih, vsak je zrcalo trenutnega ustvarjanja glasbe. Razlikujejo se naše aktualne emocije, nekateri trenutki, ki jih doživljamo ob snemanju albuma, kaj takrat okupira naše misli in podobno … Vsak album je zgodba zase. Pomembno je, da smo po objavi našega zadnjega albuma ter napovedi, kako bomo izdajali le še single, dojeli, da samo singli ne funkcionirajo na tak način. Preprosto povedano, to je popolnoma drugačna zgodba, drugačen koncept. Niti nimamo potrpljenja za to, saj želimo dati v svet vse naenkrat. Energija ob ustvarjanju vseh pesmi zadnjega albuma Glava je bila namreč res izjemna in vsaka skladba mi je resnično pri srcu, saj vsaka nosi svojo energijo, pa tudi precej različne so. Tako je bilo do zdaj objavljenih pet od osmih skladb, vendar bodo ljudje kmalu imeli priložnost slišati celoten album. Osebno mi je ta album zelo pri srcu, glede na dosedanje odzive ljudi pa lahko rečem, da publika vse skladbe odlično sprejema.