Klapa Šufit

V Sloveniji imajo več koncertov kot doma

Nejc SimK.Š.šič
5. 9. 2019, 21.07
Deli članek:

Fantje iz ene najbolj priljubljenih hrvaških klap pravijo, da je Slovenija skoraj njihov drugi dom, saj zelo radi prihajajo k nam in tu zelo pogosto nastopajo. So tudi nosilci naziva najpopularnejše melodije Dalmacije, med obiskom Radia Aktual pa so nam zaupali tudi nekaj podrobnosti iz zasebnega življenja.

Klapa Šufit
Klapa Šufit bo oktobra začela snemati nov album.

Zdi se, da vse več nastopate v Sloveniji. Je to res ali še vedno prednjačijo nastopi na Hrvaškem?

Ne, vaš občutek ne vara. Zares imamo v Sloveniji zadnje čase več koncertov kot na Hrvaškem. Verjetno tudi zato, ker je na Hrvaškem klap zares veliko, v Sloveniji pa se ljubezen do tovrstne glasbe dobro razvija. In predvsem je to pohvala, da nekaj delamo dobro. Ljudje nas imajo radi, se zabavajo in vedno znova vračajo na naše koncerte. To je za nas precejšnja pohvala.

Torej bi lahko rekli, da ste Slovenijo že vzeli za svojo?

(Smeh.) Seveda, kako tudi ne. Samo avgusta smo imeli več kot 14 nastopov v Sloveniji in to pomeni, da smo bili ves čas na poti. Julija se nam je celo zgodilo, da smo morali iz Črne gore takoj priti na nastop v Slovenijo, in tako smo v nekaj urah prečkali kar štiri meje ter naredili več kot tisoč kilometrov. Tu se res počutimo kot doma in nikoli nam ni težko premagovati teh kilometrov.

Vaša pesem Ne diraj moju ljubav je na youtubu presegla vsa pričakovanja, ima več kot 30 milijonov ogledov, ljudje so jo vzeli za svojo. Z njo ste si postavili visoke standarde, ki jih bo, bodimo iskreni, kar težko preseči?

Ja, na ta uspeh smo izjemno ponosni. Res. Takšne številke na hrvaški glasbeni sceni dosegajo samo zares uveljavljeni glasbeniki zunaj naših meja, recimo Severina. In mislim, da jo bo kakšna klapa težko presegla. Zato smo na ta uspeh še toliko bolj ponosni in zares veseli, da nam je uspelo osvojiti tolikšno število ljudi, ki so si ogledali naš videospot. Hvala vsem, brez vas to ne bi bilo mogoče.

Ste si v tem obdobju sploh vzeli kaj časa za oddih?

Zdaj je sezona v polnem zamahu in od maja do konca septembra imamo zelo malo prostega časa. Dopust si privoščimo kasneje. Je pa res, da smo imeli en vikend za svoje družine, ki smo ga preživeli skupaj.

Kam najraje odrinete?

Kadar je časa malo, obiščemo svoje bližnje, pogosto gremo na Brač ali na Korčulo. Vezani smo na svojo domovino, ki jo v tem času pogosto pogrešamo. Je pa res, da so kraji, kjer največ nastopamo, razmeroma blizu.

Anita Gošte
Pred kratkim so obiskali Radio Aktual in v studiu tudi zapeli.

Kdaj imate največ časa za svoje bližnje?

Zares samo januarja. Takrat je malce zatišja tri tedne, potem se vrnemo za valentinovo in marčevske praznike. Priznamo, zadnje čase je kar pestro in za vse to se moramo zahvaliti tudi svojim družinam, ker so zelo potrpežljive, glede na to, koliko smo odsotni.

Slišali smo, da pozimi radi obiščete Slovenijo ...

Seveda (smeh), predvsem na Pohorje na smučišče nas vleče. Je pa res, da imamo Slovenijo radi tudi v ostalih letnih časih, predvsem poleti. Zdi se nam, da je precej tišja, kot so naši kraji (smeh).

Kaj pa delate, kadar niste na odru?

Vsi smo zelo povezani z glasbo, ki nas spremlja na vsakem koraku. Dva naša člana pojeta še v drugih skupinah, v klapi pa imamo tudi enega zdravnika in enega odvetnika.

In kakšno glasbo poslušate, kadar ste na poti, v avtu?

Vsak ima svoje preference, zato vedno damo vozniku pravico do glasbenega izbora. (smeh)