Samomor

Skrušeni pric Harry ni zmogel na pogreb prijatelja

S.N.Č.
28. 8. 2019, 20.20
Deli članek:

Prijateljeva smrt je britanskega princa Harryja po pripovedovanju virov z dvora povsem pretresla.

Profimedia
Harry je priznal, da brez Julesa južnega pola ne bi bil zmožen osvojiti.

Sedemintridesetletni Jules Roberts je samomor storil že v začetku meseca, a se je o njegovi smrti v javnosti razvedelo šele pred dnevi.

Vedno nasmejani možakar pa ni bil le prinčev prijatelj, temveč menda tudi zaupnik in svetovalec.

PEKLENSKA POT

Jules se je s princem spoznal pred šestimi leti med pripravami na dobrodelno odpravo na južni pol.

Kot najboljši britanski trener vzdržljivosti je bil dodeljen princu – in ga dva meseca dan za dnem uril za razmere, v katere so se podajali.

Princ in trener sta med drugim tako skupaj preživela polnih 24 ur zaprta v hladilni komori – simulatorju razmer na Antarktiki – in kasneje skupaj prehodila več kot 300 kilometrov dolgo pot, ki se je izkazala za še bolj zahtevno, kot so predvidevali.

Profimedia
Po ledeni izkušnji sta princ in trener pogosto združila moči v dobrodelnih projektih.

Dobrodelna odprava na južni pol je bila leta 2013 zamišljena kot tekma britanske in ameriške ekipe ter Commonwealtha, a so jo zaradi utrujenosti nekaterih udeležencev, zahtevnega terena in peklenskih vremenskih razmer odpovedali. Pot do južnega tečaja so ob skoraj 40 stopinjah minusa in moči vetra več kot 80 kilometrov na uro nadaljevali le najbolj vzdržljivi, med katerimi je bil tudi princ.

Harry je kasneje svojemu trenerju javno izrazil hvaležnost in priznal, da bi brez njegovega urjenja in predvsem psihične podpore, ki mu jo je ves čas nudil, tako kot večina udeležencev odprave omagal tudi on.

V težkih razmerah stkano zavezništvo se je nato nadaljevalo, a zdaj tragično končalo. Jules, ki je bil prinčev psihični steber, se je skrušil, z njim pa za več dni tudi Harry.

Princ je Julesovi soprogi Francesci in dveletni hčerki poslal cvetje in sožalno pismo, kot pravijo viru blizu dvora, pa bo v spomin na prijatelja zagotovo finančno poskrbel za hčerkino šolanje.