Zamera do nekdanje snahe

FOTO: Princ Philip ukazal, naj odstranijo Fergie

S.N.Č.
14. 8. 2019, 20.42
Deli članek:

Čeprav se morda zdi, da se 98-letni soprog britanske kraljice Elizabete II., princ Philip, kot upokojenec drži ob strani dvornega družabnega življenja, očitno ni tako.

Profimedia
Fergie maja letos na poroki lady Gabrielle Windsor kot spremljevalka bivšega moža princa Andrewa

Ko se je pred dnevi odpravljal na grad Balmoral, kjer s kraljico tradicionalno preživljata večino avgusta, je menda ukazal, naj posestvo pred njegovim prihodom počistijo. Njegovi podrejeni so točno vedeli, za kaj gre: od tam so morali odstraniti nekdanjo soprogo njegovega sina princa Andrewa, Sarah Ferguson

Profimedia
Zaprisego, da s Fergie ne bo nikoli več v istem prostoru, je princ Philip prekršil lani ob poroki princese Eugenie.

Namerno nagajanje?

Fergie je bila na gradu sicer na izrecno povabilo kraljice, ki je datume prav lepo preračunala, da se Fergie in njen soprog ne bi srečala. A se je princ Philip na Balmoral odločil odpotovati en teden prej, kot je načrtoval. Viri z dvora domnevajo, da je to storil namenoma, ko je izvedel, da njegova soproga gosti Fergie. In ko je on dal ukaz, da mora nekdanja snaha oditi, temu kraljica verjetno zaradi ljubega miru ni nasprotovala.

Profimedia
Junija sta Andrew in Fergie v paru prišla tudi na konjske dirke v Ascotu.

Stare zamere

Tokratno bivanje Sarah Ferguson pri kraljici na Balmoralu ni bilo tolikšno kot lani – ko je novica, da je Fergie dobila kraljičino povabilo, dobesedno šokiralo. Do takrat je namreč četrt stoletja veljala za odstavljeno od aristokracije in nezaželeno na dvoru.
Za grešnico so jo proglasili, ko je še kot uradna kraljeva snaha na jugu Francije dopustovala z moškim, ki ni bil njen soprog. Fotografije, na katerih ji je drug moški, ki so ga mediji takoj označili za morebitnega ljubimca, božal prste na nogi, so razburile tako Britance kot monarhijo. Škandali so se vrstili, in princ Philip je s tem, ko je dejal, da nikoli več ne bo v istem prostoru kot ona, dal jasno vedeti, da ji sramote, ki jo je družini nakopala s flirtanjem, ne bo nikoli odpustil.

Ko je lani princ klonil, ko se je pojavil na poroki Fergiejine hčerke in svoje vnukinje princese Eugenie, se je zdelo, da so zamere pozabljene – no, zdaj je jasno, da niso.

Profimedia
Tudi na obrazu vojvodinje Yorške široki nasmeh kdaj izgine.