Namazan jezik

Kraljico mati označil za »predebelo verižno kadilko« ter se spravil na Harryja in Meghan

R.T.
12. 8. 2019, 12.25
Posodobljeno: 12. 8. 2019, 13.04
Deli članek:

Prvak stranke Brexit Nigel Farage se je v ostrem govoru na obisku v Avstraliji spravil na britansko kraljevo družino.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II. in kraljica mati, ki je umrla leta 2002.

55-letni Nigel Farage, ki je v zadnjem desetletju, čeprav se mu še nikoli ni uspelo uvrstiti v britanski parlament, predvsem na valovih protimigrantske retorike in borbe za brexit postal eden najbolj vplivnih političnih obrazov v Združenem kraljestvu, se te dni mudi v Avstraliji. Nekdanji vodja stranke UKIP se je, kot mu je v navadi, tudi tokrat izkazal z izjemno namazanim jezikom. O njegovih izjavah na sobotni konferenci konservativcev v Sydneyju, ki sicer ni bila odprta za novinarje, danes poroča britanski Guardian, pri katerem trdijo, da so se dokopali do posnetka dela njegovega govora. 

Profimedia
Farage je danes vodja stranke Brexit.

Verižna kadilka in ljubiteljica gina

Farage je v govoru sicer pohvalil kraljico Elizabeto II., ki jo je opisal kot »čudovito in navdihujočo žensko,« a je zlil precej žolča na preostale člane kraljeve družine, zlasti Harryja, Meghan, princa Charlesa in celo kraljico Elizabeto, pokojno mamo kraljice Elizabete II. Elizabeth Angelo Marguerite Bowes-Lyon. »Njena mama, njena kraljeva visokost kraljica mati je bila rahlo predebela verižna kadilka, ki je rada pila gin je doživela 101 leto,« naj bi dejal ter dodal, da upa, da bo tudi kraljica doživela visoko starost, sicer bo na prestol sedel prince Charles. 

»No, če si že želim, da bi kraljica še dolgo živela in s tem preprečila, da bi kralj postal Charles, si želim tudi, da bi Charles živel še dlje, William pa da bi živel večno, da bi preprečila, da bi kralj postal Harry,« naj bi povedal Farage. Glede Harryja naj bi še dejal, da ga je, odkar je spoznal Meghan, povsem odneslo, potem ko je bil s svojim uporništvom nekdaj med mlajšo generacijo najbolj priljubljen član kraljeve družine.

Na poročanje se je že odzval Farageev tiskovni predstavnik, ki je dejal, da so bile izjave vzete iz konteksta. Pojasnil je, da nikakor ni šlo za napad na kraljico mati, ki je umrla leta 2002, Guardian pa da je ravnal »poredno.«