Naturizem med znanimi

Radi imajo občutek sonca in morja na goli koži

E.J.
31. 7. 2019, 20.15
Deli članek:

Čeprav je v naši bližini vse manj nudističnih kampov in divjih naturističnih plaž, pa nekateri zvezdniki vztrajajo in iščejo samotne plaže, na katerih lahko zaplavajo goli.

osebni arhiv
Nina Gazibara je zagovornica naturizma in vedno išče samotne plaže.

Nekdanja manekenka, fotomodel in mis Slovenije 1972 Nina Gazibara (68) je danes upokojenka, a še vedno zelo postavna. In že od nekdaj se rada kopa gola. »Najprej naj poudarim, da sem naturistka, in ne nudistka, kar je velika razlika. Naturist išče samotne plaže, na katerih lahko odvrže kopalke in se kopa gol, nudist pa je v kampu oziroma obkrožen z drugimi golimi ljudmi,« je pojasnila Nina. »Nekoč, še v 70. letih, sem res bila v nudističnem kampu, ampak sem zbežala od tam, nisem se počutila dobro. Ravno zato že 12 let hodim v Grčijo na otok Lefkas, saj so tam čudovite plaže, treba je le malo hoditi, včasih tudi plezati, pa najdeš čudovite osamljene plaže. No, moram dodati, da so tudi te plaže zadnja leta vse bolj obljudene,« je dejala nekdanja misica, ki pa je za golo kopanje navedla le en razlog. »Na sebi ne maram mokrih kopalk. Ne le zaradi občutka, ampak takoj začnem kihati in se prehladim tam spodaj, tako da gre tudi za zdravje se je zasmejala Nina, ki je letos Lefkas že obiskala.

Razlika med naturizmom in nudizmom je ta: naturizem je gibanje, ki se zavzema za čim bolj naravno življenje, nudizem pa se zavzema za goloto pri kopanju in športu. 

Voditeljica Jasna Kuljaj (37) je povedala, da je tudi ona iskalka samotnih plaž. »Res je, če najdem samotno plažo, z veseljem odvržem zadnje krpice in zaplavam gola. A odkar sem mama, se z iskanjem samotnih plaž ne ukvarjam več, saj raje čofotam s hčerko Anastazijo je povedala lepa voditeljica, ki je že dopustovala na Hrvaškem.

osebni arhiv
Jasna Kuljaj rada odvrže kopalke, vendar pa se je to začasno končalo, saj se raje ukvarja s hčerko kot z iskanjem samotnih plaž.

BREZ KOPALK NA JAVNI PLAŽI

Najbolj znan slovenski naturist je gotovo pevec Nace Junkar (61), ki so ga fotografi že v njegovih mladih letih ujeli brez obleke na slovenski obali, enako je bilo pozneje. Nace je že večkrat povedal, da zaradi tega ne goji nikakršne zamere, saj je plaža, na katero zahaja, javna in dostopna vsakomur. Nace namreč najraje zahaja na del plaže v Strunjanu, kjer naj bi bil zrak še posebej blagodejen.

Tudi nekdanja voditeljica Saša Einsiedler (52) je bila znana nudistka, saj so jo mnogi že srečali v hrvaških nudističnih kampih, a zdaj ni več tako, saj njeni otroci ne marajo naturističnih plaž in so zdaj pač oblečeni. Ljubiteljica narave je tudi pevka Saša Lendero (45), ki je dejala, da ne mara mokrih kopalk na sebi in da ima rada samotne plaže – seveda, kadar si to lahko privošči. »Rada imam občutek sonca in morja na koži,« je povedala.

Revija Zarja
Saša Lendero pravi, da ji telo dobro služi.