Danijel Popović

Ljubezen do osemdesetih ga še ni minila

E.J.
26. 7. 2019, 20.50
Deli članek:

Na Radiu Aktual se je s svojo novo uspešnico oglasil glasbenik Danijel Popović, velika zvezda nekdanje Jugoslavije. Kaj je delal 16 let v Rusiji, preden je napisal pesem Džuli?

Mediaspeed
Danijel Popović je od leta 2006 poročen z Slovenko Aleksandro, s katero živita v Domžalah.

V osemdesetih je bil Danijel Popović (63) velika glasbena zvezda v Jugoslaviji, nastopil je tudi na Evroviziji. Pevec že več kot desetletje živi v Domžalah, kjer ima v hiši tudi lasten studio. »V teh dneh, ko je zelo vroče, sem ves dan v studiu in ustvarjam. Šele proti večeru se odpravim na sprehod,« pravi Danijel, ki pa se je vrnil na glasbeno sceno z novo pesmijo, ki nosi naslov Hej lane moje. »Pesem je nastajala tri leta. Zamenjali smo kar dvajset aranžmajev, že sam sebi sem se zdel zoprn,« se nasmeji. »Naredili smo rock, pa dance verzijo, celo country ... Na koncu smo se odločili za moderni zvok. Modnim trendom pač moraš slediti – tudi če imaš rad moderne avte, se zdaj vozijo pač električni. Izbrali smo elektronski slog, kitare ni, niti bas kitare, ki je bila v osemdesetih nujna.« Kako se spominja tega obdobja? »Ljubezen do osemdesetih imam še vedno. Ta zvok je zame naraven in spontan.«

USTVARJA TUDI NARODNOZABAVNO GLASBO

Danijel še vedno nastopa, a kot pravi, ne preveč. Zakaj? »Ko je bila Džuli velik hit, sem stalno nastopal, na koncertih, televiziji ... Pred Džuli pa sem kot kitarist 16 let igral v Sovjetski zvezi. Imel sem po tri nastope na dan, res sem se naigral takrat. Pol leta sem bil tam, pol leta pa doma. Tam smo nastopali pred 30 tisoč ljudmi, tako da kasneje nastop na Evroviziji zame ni bil prav nič stresen, saj sem znal nastopati pred veliko publiko.« Dodaja, da mu je včasih žal, da ni bolje izkoristil tedanje slave, a je doživel veliko ljubosumja in mnogo polen pod nogami. »Tudi svetovno priznani izvajalci so želeli sodelovati z mano, a meni takrat iz založbe tega sporočila niso prenesli.« Danijel danes tako predvsem ustvarja in razkriva, da je napisal mnogo pesmi za mnogo zvenečih imen na glasbeni sceni na Balkanu, pa tudi pri nas. Zdaj pa je celo napisal narodnozabavno pesem za slovensko skupino. »Glasba ne pozna meja,« se navihano nasmehne.