Slovo legende

Umrl zvezdnik Rutger Hauer, najbolj znani replikant

S.R./STA
24. 7. 2019, 19.25
Posodobljeno: 24. 7. 2019, 21.07
Deli članek:

V starosti 75 let je umrl nizozemski igralec Rutger Hauer, najbolj znan po vlogi replikanta Roya Battya v kultnem filmu Iztrebljevalec.

Reuters
Hauer je umrl v petek na Nizozemskem po kratkotrajni bolezni, pokopan pa je bil danes.

Rutger Hauer je sodil med največje nizozemske igralce. Rodil se je 23. januarja 1944, v kraju Breuklen v bližini nizozemske prestolnice Amsterdam. Z oskarjem nagrajeni režiser Guillermo del Toro je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Počivaj v miru Rutger Hauer: intenziven, globok, pristen in magnetni igralec, ki je svojim filmom prinesel resnico, moč in lepoto."

V mladih letih se je Hauer pridružil nizozemski trgovski mornarici, a se je leta 1962 vrnil v Amsterdam. Zatem se je lotil študija igre, a ga je kmalu opustil in se pridružil vojski. Kasneje se je vrnil k igralstvu in veliki preboj doživel leta 1969 z glavno vlogo v nizozemski akcijski seriji Floris.

A gledalcem po vsem svetu je zagotovo najbolj poznan po vlogi morilskega replikanta Roya Battya v kultnem znanstvenofantastičnem filmu Iztrebljevalec iz leta 1982. 

Iztrebljevalec

Profimedia
Rutger Hauer v Iztrebljevalcu.

Zgodba prvega Iztrebljevalca je, zanimivo, postavljena prav v leto 2019. Sloni na romanu Philipa Kindreda Dicka Ali androidi sanjajo o električnih ovcah? iz leta 1968. Protagonist, upokojeni "iztrebljevalec" Rick Deckard, prevzame novo nalogo in po Los Angelesu lovi prepovedane replikante - genetsko modificirane človeške klone. Vlogo Deckarda je odigral Harrison Ford, film pa je režiral Ridley Scott

Iztrebljevalec je bil takoj po izidu polomija, a je sčasoma postal kultni film. Največ priznanj je dobil zaradi posebnih učinkov in moralne note, uvršča pa se tudi na prvo mesto večine lestvic najboljših znanstvenofantastičnih filmov. Leta 2017 je izšlo nadaljevanje filma, Iztrebljevalec 2049. 

Hauer je med drugim igral tudi v filmih Mesto greha, Batman: na začetku in v seriji Prava kri na HBO.