Sodelovanje

Multifunkcionalna oblačila: za vse, ki si želijo biti čisto »narobe«

N.S.
25. 7. 2019, 06.55
Deli članek:

Modna oblikovalka Saša Hašič in Tina Mentol pravita, da je drugačnost precenjena, saj smo mi vsi »narobe«. No, njun »narobe« je tudi tak, da delata multifunkcionalna oblačila, ki so obojestranska in se jih da nositi – narobe. Vse delata in šivata sami, saj se prilagajata posamezniku in njegovim meram.

Osebni arhiv
Tina Mentol in saša Hašič sta se takoj ujeli in ustanovili znamko "narobe".

Saša in Tina sta obe »narobe«, vsaka zase, obe študentki v zaključnem stadiju magistrskega študija, Saša na NTF – smer oblikovanje tekstilij in oblačil, Tina na filozofski fakulteti na smeri etnologija in kulturna antropologija. »Lahko bi rekli, da naju družita oblačilna kultura in prijateljstvo.«

Kako je sploh prišlo do sodelovanja med vama?

Spoznali sva se na fotografiranju Sašine zmagovalne kolekcije uniform. Ohranili sva stike in sodelovanje, saj sva skupaj oblikovali plesne kostume, nato pa sva se odločili, da skupaj ustvariva nekaj za ženske, stvar, ki je multifunkcionalna, v trendu in prilagojena posameznici.

Naredili sta tudi kolekcijo kopalk. Zakaj ravno kopalke?

Ideja se nama je porodila v izpitnem obdobju, v času, ko je v zraku mogoče več kreativnosti, in, seveda, sami sva potrebovali kopalke za na morje in festivale. Ženske imamo pogosto težave z izborom, zato sva vsem hoteli olajšati izbiro in narediti kopalke po merah ter ponuditi več.

Zakaj so »narobe« kopalke drugačne od ostalih?

Prilagojene so meram posameznice – dolžina trupa, obseg prsi, pasu in bokov. Zgledujejo se po 80. in 90. letih, po krojih in barvah, hkrati dovoljujejo, da se jih lahko nosi samostojno, ali kot top ali bodi, gre za kos oblačila in ne zgolj kopalke, dva v enem torej.

Lani sta predstavili prvo, letos drugo kolekcijo. Kakšna je razlika oziroma nadgradnja?

Razširili sva barvno paleto, obvladava gradacijo, poslušali sva komentarje in želje strank, predvsem pa imava več znanja in samozavesti. Letos sva dodali nekaj modelov za deklice, tako so lahko mamice usklajene z njimi in obratno. Eksperiment sva spremenile v zgodbo, ki jo bova peljali naprej.

Kako lahko ljudje pridejo do vajinih »narobe« kopalk? Sploh zdaj, ko je čas za njih …

Najbolje je, da kontaktirajo z nama prek facebooka, obrazca na spletni strani ali instagrama. Izberete model, barvo, pošljete svoje mere – Tina komunicira, Saša sešije. Kdo je Vidku napravil srajčico. Zelo preprosto. (smeh)

Znano je, da vajine kopalke nosijo tudi znani obrazi. Katere znane Slovenke in Slovence sta že oblekli?

Od znanih Slovencev sva oblekli Ulo Fulran, Miho Kavčiča, Gajo Prestor, Patrisho Rimfire in kar nekaj karakternih žensk.

Marko Delbello Ocepek
Seksi igralka in medijska ustvarjalka Ula Furlan ima doma kar nekaj kosov trendi kopalk, narejenih po meri.