FOTO: Nenavaden špil: Prifarci prepevali v ritmu divjih bab

S.N.Č.
19. 7. 2019, 21.35
Deli članek:

Prvi nastop na Cerkljanskem hribovju si bodo Prifarski muzikanti vsekakor zapomnili za vedno.

Vili Ilc
Med tonsko vajo je še sijalo sonce in le malo je pihljalo.

Že med potjo v Šebrelje so se čudili, kako so si na teh strmih pobočjih ljudje sploh lahko ustvarili domačije.

Na vrhu hribovja proti Šebreljam pa jih je prav šokiral pogled na prelepo vasico.

Presenečenje

Vajeni nastopanja v dvoranah in na odrih sredi mest ali vasic so presenečeni sledili navodilom domačinov, ki so jih napotili proti Divjim babam, češ da se bo koncert odvijal pri tamkajšnji cerkvici.

»Sredi travnika smo zagledali oder in v sedeže zvezane kopice sena. Vse nas je pa zaskrbelo, kako bomo na sicer idiličnem mestu, a 'sredi ničesar' lahko izpeljali koncert brez elektrike, ki jo potrebujemo za ozvočenje,« pripoveduje Prifarec Mitja.

Vili Ilc
Ob koncu koncerta je dež ponehal, a je močan veter pustil posledice tudi na odru.

Znamenitost

A sredi travnika je na vrhu hriba tudi elektrika. »Domačini so nam pojasnili, da se lahko zanjo zahvalimo Divjim babam, saj je bila speljana zaradi njih. Gre namreč za eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu, ki privablja veliko radovednežev od vsepovsod. V jami Divje babe v skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, so namreč našli kosti več kot 60 živalskih vrst, kamena in koščena orodja ter ostanke kurišč ledenodobnega človeka,« šef Prifarcev Martin povzame sveže pridobljeno znanje.

Vili Ilc
Pred cerkvico svetega Ivana, kjer je bilo nekoč pogansko svetišče sonca, je glasba odmevala več ur.

Huda ura

In so Prifarci ob 15. uri v lepem sončnem vremenu začeli tonsko vajo za koncert, napovedan ob 17. uri. Ob 16.30 pa je začelo deževati. V cerkvici so čakali na odločitev, ali koncert bo ali ne bo ... Padel je sklep, da bo, saj so jih obiskovalci z dežniki že čakali … Ko je zavel močnejši veter, je kakšen dežnik tudi odneslo, a ljubitelje Prifarcev to ni zmotilo. Dež izpred odra ni pregnal nikogar, na željo publike so nekaj pesmi odpeli še »za povrh«.

Vili Ilc
Vztrajni ljubitelji prifarske muzike se dežju niso pustili motiti.